sedu...huhuhu...

2:14 AM

kenapa aku berminat nak crita sal topik nih rinie..? cmnie.. aku nie sebenarnya slalu gak mengalami masalah nie.. da lama nak tawu mcmana sedu blh terjadi and kenapa... so, aku gunakan kemudahan yg ada seperti wifi kolej kediaman and mr google... finally, dapat gak the answer.. nih lah hasil kajian aku.. jom baca.. sharing is caring... 


sedu terjadi apabila otot diaphgram mengecut secara tidak terkawal dan diikuti dengan penutupan peti suara lalu menyebabkan bunyi "hic" berlaku.. bunyi ini terhasil apabila saraf vagus dan phrenic dirangsang...


itu secara saintifik nye.. hehe... nie lak secara kampung aka bandar nye...haha..

1) telan udara dalam kuantiti yang banyak
2)  ketawa melampaui batas
3) makan dengan lahap nya.....
4) rasa bimbang
5) rasa teruja
6) merokok
7) mengambil alkohol secara berlebihan

hahaha... btw... maybe aku slalu sedu sbb faktor nombor 1 kowt.. heee.... nombor 2 pown kadang2 r.. yg paling best nombor 3 tuh.. sbb nya, time aku nak mkn cpt2.. kira gelojoh @ lahap, msti cm sedu.. dulu2 xtaw napa.. but now, da tawu da napa.. :)

cemana nak atasi nya plak...? hurmh....

1) membuatkan diri sendiri sendawa ( cm sush an...? pk lah cmne nk dpt target ni..)
2) nafas dalam plastik
3) minum air ( air ape pown xpew.. kcuali air leb ue..)
4) menahan nafas
5) menahan nadi selama 10 saat ( yg nih membe aku seorg berbngsa India yg bg tips... dia kata org India wat cmnie.. aku xtaw r dia tipu or x..if dia tipu, aku pown tipu gak aw..heee.... tapi aku rsa ini seumpama menahan nafas... aku tak pernah try cara ni sebb xpnh jmpa nadi kat tgn..)

selamat mencuba ! 



You Might Also Like

3 comments

  1. bolehkah cik zafirah terangkn dgn lebih lanjut tips mngatasi bernombor satu berikut pun huhu ~

    ReplyDelete
  2. mengatasi kew melakukan...? ntah..hehe..kdng2 spontan jew sedu terus sendawa..hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau bdk2 atau baby sedu, org tua2 suh bubuh kertas kecik kat dahi..nk bg melekat guna air liur..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored