Ebola... a new virus

10:42 PM

Assalamualaikum and hye ~ do you miss me..? yeah... me too.... hari ni nak share pasal ebola.. first time aku dengaq pasal ebola ni masa tengah dinner ngan Aqma.. she's a nurse at Pantai Klang and she is my housemate.. so, dia ada knowledge pasal virus ni even masa tu ebola tak dak lagi kat klang... dia cakap, firts case kat Malaysia is at kat Penang... ni apa yang dia cakap ea.. aku share ja.. if salah, maafkan naa... then, aku macam shocked sebab tak pernah dengaq pasai virus ni... sthen dia share pasal virus ni.. simptom dia mcam denggi jugak but then dia tak dak rashes.. dia boleh merebak dengan senang even with sentuhan.. nak2 orang tu tengah peluh kan.. if kita yang sihat ni terkena peluh dia.. nahaiii.. kita ni pun boleh kena.. virus ni berasal daripada Africa (or negara sekeliling dia) if I'm not mistaken.. so far tak dak vaksin lagi untuk virus ni.. pharmacist ada try several vaksin tapi tak lut.. hebat kot virus ni... and so far kat Malaysia tak dak lagi yang mati but then kat oversea dah ada.. so, berhati2 lah.. jangan simply nak pegang orang... watch outdengan semua orang... prevention is better than curing rite...

ni hasil Google kat WHO .:.

Key facts

  • Ebola virus disease (EVD), formerly known as Ebola haemorrhagic fever, is a severe, often fatal illness in humans.
  • EVD outbreaks have a case fatality rate of up to 90%.
  • EVD outbreaks occur primarily in remote villages in Central and West Africa, near tropical rainforests.
  • The virus is transmitted to people from wild animals and spreads in the human population through human-to-human transmission.
  • Fruit bats of the Pteropodidae family are considered to be the natural host of the Ebola virus.
  • Severely ill patients require intensive supportive care. No licensed specific treatment or vaccine is available for use in people or animals.
so, sama2 lah kita jaga kesihatan.. semoga semuanya terpelihara.... aminnn

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored