Sabar itu indah

1:07 PM

Assalamualaikum.. happy Sunday.. alhamdulillah.. tanah Seberang Perai dibasahi hujan tengah hari ni... maka, jemuran juga berkemungkinan akan lambat kering atau mungkin langsung tidak kering... tetapi, bersyukurlah dengan nikmatNya... bila cakap pasal inai, nowadays orang dah jarang nak pakai inai dari pokok.. semuanya nak cepat.. nak mudah.. so, gunalah dari tiub or etc.. iya.. memang semua kita nak cepat, nak senang.. tapi, ada benda yang bila kita guna yang tradisi lagi best kan...? masa kenduri Diyanah hari tu, Cik order RM10 inai dari pokok yang dah siap giling dari Balik Pulau.. yang giling tu pun bukannya orang lain.. mak mentua chaq.. chaq tu sepupu ibu, anak tok su.. dapattt...?? alkisahnya, maybe sebab dah terlalu banyak, maka inai tu jadi tak cantik.. tak merah.. bau pun tak dak.. maybe sebab, daun tu bercampoq banyak sangat pokok kot.. sebab nak banyak kannn... so, ai very the tak puas hati.. cakap kat ibu, jom amek daun kat rumah tok and balik blend.. rumah tok kami pun ada pokok inai jugak.. dulu, masa kecik2 and arwah tok ada lagi, setiap kali nak raya mesti tok gilingkan inai untuk cucu2 dia.. tok giling siang, tapi pakainya malam.. kata orang tua2, inai tak boleh dipakai siang hari, nanti ayam nampak, tak merah.. hehe.. tapi, orang tua kan suka berkias... hampa paham kam maksud disebaliknya..? aku suka sangat bau inai.. gerammm... sedap.. suka cium bau jari... tangan kanan ja.. tangan kiri, tak hokey! *tipu sikit* nak ceritanya, dah amek daun inai tu bawak balik, then kenalah perisi.. buang tangkai segala... since amek daun hari Isnin, tapi weekdays busy, so hari Jumaat malam baru start sesi menumbuk....rumah ai tak dak penggiling.. so, tumbuk je lah... u know... haihhh.. letih gila menumbuk.. dah la ibu pesan, ayaq boleh bubuh setitik dua sahaja... kalau bubuh banyak, nanti cayaq... dah tak boleh pakai... ai yang menurut arahan ni at first, memanglah bubuh setitik dua sahaja... but then, letih tumbuk tak mau jgak jadi, ai bubuh lah ayaq banyak sikit.. and the sad story is, daun tu kan dah kering, and ayaq dia tak mau keluaq banyak... tumbuk punya tumbuk... then, baru teringat masa arwah tok menggiling untuk kami dulu.. dah la cucu ramai, semua stok nak pakai 10 jari.. kaki lagi.. gila kentang tahap kesabaran tok.. aku yang baru sikit tu, dah mengeluh.. tok tak bising pun dulu... dulu, masa tok suruh perisi daun inai, tak mau ada satu pun urat.. dalam hati dok pot pet pot pet.. kat luaq, tak berani bersuara.. hehe.. alah, urat ja pun.. kalau tok nampak, buanglah sendiri... tapi..., bila dah kena batang hidung sendiri, baru rasa.. geram ja bila tumbuk nampak ada urat dalam lesung tu.. urat tu susah nak lunyai.. dah la daun dah kering.. betapa orang tua2 memang tinggi dengan sifat kesabaran yang mana orang muda tak mampu miliki.. didiklah diri sendiri untuk tanamkan sifat ni... *pesanan penaja*



In the making...


Almost done.. nampak tak siap air peluh aku dalam tuh.. tapi, ni pun kena teruskan usaha lagi even dah nampak bintang bekerlipan...

ibu sampai ja rumah, ibu bagi lagi sedas dua... tapi, hasilnya tak berapa cantik since daun dah kering.. penat ai tumbuk bebanyak.. tak pa lah.. at least, ai dapat sesuatu disitu.. kannn.....

You Might Also Like

13 comments

  1. heheheheheheheheh.............dulu suka jugak pakai inai...tp,bila terbaca lelaki ta boleh pakai inai , dah tak pakai dah.....
    ingatkan petua tak leh pakai inai waktu siang hnya popular di pantai timur je..tp satu malaysia..heehehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... org tua dulu2 mmg rajin berkongsi walaupun tak dak blog..

      Delete
  2. huiii..lama sangat dah tinggalkan zaman inai ni..bercinta nak tunggu lumat

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee.... vercinta sgt kan... adeehhhhh.. tak sabo rasanya..

      Delete
  3. wah semakin cantik blog, semakin kemas dan berseri..Button To Up dah buat ke Siti N?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. ~~~ belum ada kesempatan lagi.. tapi, dah tgk.. tq cikgu ~~~~

      Delete
  4. yang cara lama usah dilupakan, yg baru jg amalkan..ada yg lama timbul yang baru

    ReplyDelete
  5. Sbb tu klau minta akak tumbuk inai akak surrender rasa nk tercabut bahu :-)
    Better yg ready made

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk bahu je.. saya dgn pergelangan tgn sekali nak tercabut.. adehhh

      Delete
  6. dahh lama tak pakai inai~ T___T sekolah tak kasi.. sob.. sob.. hahaha.

    p/s : akak bolh tolong buang word verification tak? Maaf ye~ >< susah nak ngomen, sob..sob.. T__T
    btw kak...
    Maaf lambat hupdate pasal yang akak tanya haritu. Tutorial : Letak Nuffnang Ads

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... kebanyakkan sekolah mmg tak bagi.. sabar ea.. tgu cuti sekolah hjung tahun ni...

      p/s : ohw.. ade e.. tak perasan.. okeh! akk remove demi kamu... hehe.. btw, tq for the entry... ^_^

      Delete
  7. ANDA DI TAG

    "Kalau mereka bijak bersaham di dunia, kenapa tidak kita bijak bersaham untuk akhirat" : Kongsi satu usrah di sini supaya ramai dapat tambah perkongsian, inshaa Allah tambah lagi saham untuk akhirat.

    http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/09/perjalanan-blog-bersama-nur-as.html

    &

    http://kasut-rantau.blogspot.com/2014/09/segmen-walking-with-usrah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tag.. insyaAllah... akan berkongsi pengalaman yang tak seberapa...

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored