Baking time!!

1:02 AM

Holla ~ dekat IG iolls ada post gambaq nak membaking semalam.. Yes.. I did..
Haah.. Semalam iolls ada buat sesuatu.. First, iolls buat biskut bunga cina.. Ibu request.. Tapi an, iolls kuciwa.. 

Resepi dia.. Mak eii.. Simple gilaaa... Ingredients pun 3 sahaja.. Iolls tak pernah buat biskut bunga cina.. Semprit selalulah.. Beza biskut bunga cina and semprit ialah, part tekstur dia.. Biskut bunga cina (BBC) ni gebu sikit.. Kira masuk mulut, dia melt.. Tapi, semprit sebaliknya..


Dedua iolls suka.. Okeh! Back to the topic .. Pagi tu kan iolls ada up entri cakap nak keluaq.. Iolls pi beli barang lah tu.. Berkobar-kobar semangat nak buat.. Tapi sayanggg... Ada something weird dengan resepi itu..

Biskut kembang tak hengat.. Iolls pukul kejap je.. Haihh.. Tak tahu mana silapnya.. Penat iolls tambah tepung.. Tak nak jugak die naik.. Tapi, rasa dia tu ada... Malas pikir, buat jugak sampai habis adunan..

Move on.. Next, buat biskut kopi.. Resepi dia, pinjam dari Kak Farrah.. Yang ni, iolls puas hati.. Tapi, iolls reduce kan sugar.. Iolls tak suke manih sangat .. Biaq senyuman ni ja yang manih.. Hehe.. Memane resepi pun memang iolls selalu buat macam tu..

Time dalam oven, bau die semerbak ~ sampai kat luaq rumah pun bau lagi.. Sorry jiran.. Hehheh..

Third, iolls buat ice cream .. Yang ni, sebenaqnya iolls suruh Adik iolls yang buat.. Sebab iolls sibuk menerap biskut kopi.. Resepi dia, dalam kepala je ni.. So, dia pun buatlah mengikut arahan "beta"... Heee.. Yang ni memang yummeh ~ buat ice cream , tak pernah gagal.. Kali ni, buat ice cream cookies n cream n chocolate .. Dah nak settle pun.. Haha..

Adik ada buat churros semalam.. Tu pun sebab nak habiskan cream cheese dia.. Hari tu dia ada buat kek Nutella.. Tapi, dia malas nak piping .. So, rupa churros tu ala-ala nugget.. Sedap jugak.. Die cicah dengan Nutella.. Iolls, makan saje .. Mihmih...

Tu lah kelas membaking iolls semalam.. Alhamdulillah .. No pain no gain.. Tapi.. Tapi... Tapi... Iolls memang tak suka resepi BBC tuh.. If ibu request lagi, nanti iolls cari resepi lain lah.. Hokey ibuku sayang

ps .:. sorry.. entri ini tidak bergambar.. rajin tak baca... kalau rajin, thank you.. kalau tak rajin pun, thank you jugak sebab singgah ~

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored