D Siblings Holiday .:. Pulau Perhentian & Pulau Redang PART 3

8:11 AM


Assalamualaikum...

Cerita bersambung setelah almost a week bercuti.. hehe... day 2 at Perhentian... upss... day 2 at Redang.. kat sini lebih kepada time management sendiri.. kalau rasa tak nak makan, nak snorkelling sampai muntah pun boleh...

While waiting for lunch at the bench, lalu seorang tok arab... dia nak pi pantai joined her husband and baby girl.. I'm impressed with her swimming suit.. *jakun sat..* swimming suit dia macam telekung pesyen sekarang.. yang ada lubang tangan cam tu... manih muka orangnya.. lalu sebelah iolls sambil bagi salam... 

Belanja gambar sekitar Redang ~~


















Crystal clear water ~~ jernih gila....








Dugong in the making.. dia ni memang pesen dah.. time berenang, ayaq terbias dengan kadar yang tinggi.. lain kali iolls kira berapa kadar air vs kelajuan dia ye...

On the way balik tu singgah dekat satu pulau kecil... bukan singgah untuk snorkelling ye.. singgah untuk bergambar ja.. as usual, dikdik memang malas bab bergambar ni.. nak2 kalau tengah rembang ni.. memang tak lah.. iolls and abang ja yang turun.. ohh.. dengan family chinese tu sekali.. masa sampai tu, ada sebijik boat lagi tengah bersidai disini jugak...





Kat belakang tu dipanggil as Pulau Kerengga.. kenapa..?? iolls lupa pulak apa abe tu cerita pasal pulau ni.. dia ada nama betul dia, tapi iolls tak ingat sebab banyak sangat abe tu bercerita nama pulau sepanjang perjalanan.. dengan bunyi enjin boat, bunyi deruan ombak.. memang sipi-sipi lah yang iolls dengar...







Abe tu cakap lagi, kat sini ala-ala Maldives.. pasir putih... laut bertona... subhanallah ~~ kagum dengan keindahan alam ni...



Muka iolls yang terlampau teruja... maafkan lah ye ~~~







Cantik an.. ai like !!!!







Bye Redang.. now on the way nak ke taman laut pulak.. ~~




Dekat taman laut ni iolls tak pasti jugak duduk berapa lama... alahaiii.. banyak nau ikan kat sini.. teruja iolls... coral pun banyak sangat.. ada yang hidup, ada yang mati... ohh.. dekat sini, abe tu yang bawak iolls pepusing sini.. iolls tarik baju dia, and dia bawak pepusing.. dia cakap, tak payah kayuh, so iolls senang sangat.. tak de lah penat.. haha.. dikdik, ada abe lain yang tolong tarik...

Abe tu suruh iolls bukak life jacket masa bawah jeti taman laut tu.. nebes iolls tau... iolls bukanlah kategori profesional swimmer... iolls kategori beginner ja.. masa first time bukak tu, perasaan dia.. jangan cakap lah... urghh ~~ dah dok terpikiaq, ni kalau lemas satgi, memang hadap lah... tapi, iolls cuba control supaya tak nebes sangat... time boleh control, memang relax... time dah gelabah, pehhhh ~~~~ timbul tenggelam, timbul tenggelam je taw... sabo je lah...

Kat bawah jeti tu dia ada tolak iolls turun kat dasar air.. tengok ape ntah.. iolls tak dapat tangkap jugak sebenarnya.. hehe... kat bawah jeti tu ada banyak ikan bilis... banyak sangatt.. pelbagai saiz... iolls ada terambil roti yang orang dok bagi ikan makan tu sebab iolls pun nak rasa jugak bagi ikan makan.. ikan tu gigit tangan iolls.. terkezut ai taw ~~

Abe tu jugak bawak iolls luar sikit dari kawasan taman laut tu.. ada dekat kawasan kapal karam... dekat situ lagilah ada macam-macam.. ikan cecantik... hoihh.. memang banyak la... sedar-sedar orang semua dah pakai naik boat.. tinggal iolls dengan abe tu ja... hehehe... cantik seyyy ~~ bak kata orang joho...




Last pit stop for today, Pulau lang Tengah... kat sini tak berapa best sangat... bagi iolls lah.. tapi, abe tu tak bagi iolls pakai jaket jugak.. dia heret iolls pi tempat banyak ikan... tu haa.. balik batu tu... manyak ooo ikan.... teruja teruja teruja.. maseh abe ~~ sekejap ja kat sini.. tak sure jugak berapa lama since tak pakai jam... 



Macam biasa... lepaih mandi air masin, mesti deme bawak singgah dekat Lata Berani.. ala.. yang tempat mandi air yang sejuk tu... dikdik malas turun sini.. iolls pulak, abe tu bawak gi tengok pari... baik an abe tu.. haha... tapi tapi tapi.... iolls tak jumpa pari pun.. iolls jumpa baby shark ja.. tanjat gegurl.. abe tu tak cakap pun ada baby shark...

Sampai ja kat bilik, memandi... then terus jejalan dekat tepi pantai.. ambil angin pantai since hari ni last day kat sini... abang..! hilang entah ke mana entah.. tinggal iolls and dikdik ja... at first nak main kayak.. dikdik yang teruja sangat.. tapi, iolls macam malas sikit sebab main kayak dekat laut, penat oi.. nak lawan ombak lagi... at last, tak jadik jugak...

Beransur maghrib, beransurlah ke bilik... aktiviti biasa bila sampai dibilik ialah tidur.. sampaikan tiap kali nak makan, mesti ada pak cik tu datang panggil.. pak cik tu panggil kami as family tidur.. heeee.. penat kowt ~~

Malam kedua ni ada BBQ... tapi, kami tak tolong bakaq pun.. kami tolong makan jaa... iolls keluar dulu.. jalan-jalan kat tepi pantai.. amek angin malam... lepak atas buai... adik and abang pulak ada agenda sendiri yakni pi cari wifi kat Arwana.. iolls, malas.... masa lepak atas buai tu sambil layan angin pantai, si Remy tu panggil join dia tengok tv... iolls dengan muka tak malu ni, pi lah join tengok tv ngan deme.. bebaik deme ni semua.. tolong buat air.. malu iolls.. haha...

Nanti sambung lagi ye.. last day untuk D Siblings Holiday... ohh.. by the way, hari ni hampa nak masak apa.. meh la kongsi idea sikit.. iolls pun tengah pikior lagi nak masak ape.. heee...


You Might Also Like

7 comments

  1. Assalam siti,
    wa
    betui3 jernih la ayor laut dia kan3
    penang memang xleh banding la kan3
    dedolu akak gi island hopin dekat langkawi pun dah terasa beza ayor laut dia
    putih bersih
    ni laaagiiiiiiiiii la kan3
    Boboboy akak ni mesti soka
    tapi part snorkling tu yang payah kalo ada todler he3
    bersantai tepi pantai ok la he3

    ReplyDelete
  2. perghhhh air dia.. jernih sangat sangat! x pernah lagi p pulau redang. agak2 kalau honeymoon kat sana best gila x? hahahaha

    ada juga eh kawasan kapal karam hmm

    ReplyDelete
  3. Kak Sha .:. Wasalam... jernih sangat as compared dengan laut selat Melaka...

    haah... boboboy akak mesti teruja tengok tangan sendiri dalam air.. tapi masa snorkelling tu, kalau ada toddler memang jenuh kepung sikit lah.. memang ada jugak toddler yang snorkelling at that time.. tapi, parents dia kena bebetul kawal lah.. nanti tetiba ada kat tengah laut pulak.. heee

    Amy .:. Honeymoon memang port yang sesuai sangat.. dengan environment gittew... wah wah wah.. rasa terawang-awang ja.. hehe...

    Haah.. kapal karam, tapi bukan fully lah.. muncung dia ja.. yang lain tak taw pi mana... hee

    ReplyDelete
  4. air jernih rasa nk terjun je tapi panas pantai yg x tahan..sis JM ni cepat sunburn..pakailah sunblock tebal 5 inci pun huhhu

    ReplyDelete
  5. psst : siapa mamat sebelah firah tu...abg eh

    ReplyDelete
  6. Sis JM .:. haah la sis.. Firah pun sama.. nak memutihkan tu balik... hazab ~~~

    hee.. haah.. abang kite.. body guard.. pak guard.. ehhh... semua lah.. heee

    ReplyDelete
  7. tudiaaaaaa air mcm kat swimming pool.. weh nak pergi !! kat tioman last time pergi
    takde jernih cenggini.. keruh teruk.. kalo cemni tak takot nak mandi sbb nampak..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored