BISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~

8:09 AM

BISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~


BISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~ // Assalamualaikum. Holla ~ Today is my birthday. Alhamdulliah. Telah diberikan nikmat untuk hidup setahun lagi untuk berbakti kepada orang tua dan sekeliling. Yang tak bestnya jatuh pada hari Isnin where normally Monday blues kan. Today decided untuk tak mau Monday blues. Wish I can !

Doakan yang bebaik sahaja untuk saya naaa . Last Saturday, sempatlah berkelinting kelintung untuk menyediakan biskut tiramisu . Macam biasalah as per requested by ibu . Resepi pun ibu yang carikan, aku tolong buatkan aje. Tapi, ada musykil ni disini. Kenapa ia dinamakan dengan tiramisu kalau bahan-bahannya seperti berikut.


Bahan-bahan .:.

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar tepung kastard 
Biskut krim kracker
Garam
Serbuk Milo

resepi biskut tiramisu, tiramisu sedap, tiramisu

Payung sekeping gambar untuk tatapan kesayangan. Hik2


Cara-caranya .:.

1. Masukkan susu cair, susu pekat dan tepung kastard ke dalam periuk,
2. Dengan api perlahan, kacau sehingga caramelized dan tambahkan secubit garam. (Jangan biarkan ianya tidak dikacau kerana ianya akan berketul)
3. Susun biskut krim kracker di dalam loyang / bekas.
4. Tuangkan caramelized ke atas biskut sehingga menutupu permukaan biskut.
5. Tuangkan serbuk Milo secara rata di atas permukaan tadi.
6. Ulang langkah 3 sehingga 5 sehingga caramelized tadi habis. 
7. Pastikan lapisan terakhir ialah caramelized yang telah diselaputi dengan Milo seperti gambar di atas.
8. Sejukkan didalam peti ais selama 2 jam sebelum ianya sedia dimakan.


Okey ! dah dapat resepi ..? Resepinya seolah-oleh cheeesekut. Memang sama pun cuma sedikit kelainan ja. 

Sekarang, musykil tak kenapa ianya dikatakan tiramisu tapi tidak ada sebarang penggunaan tiramisu mahupun coffee or senatero dengannya. Lantaklah .. Jenuh fikir. Janji senang dan sedap dimakan, sudah !

resepi biskut tiramisu, tiramisu sedap, tiramisu

resepi biskut tiramisu, tiramisu sedap, tiramisu




Selamat mencuba kesayangan ~

You Might Also Like

13 comments

  1. Wah!!! Bestnya.. Nak sikit.. hehehe..
    Semoga sentiasa dalam rahmat Allah..
    Happy bornday..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh2.. ada lagi dalam peti ais tu... ^_^

      Aminn.. Thank you Kak Shida ~~~

      Delete
  2. tak kisah la nama aper pon..nampak pon sedap kalau dapat makan lagi laa sedappp!!

    Happy Birthday MiamorZafirah..semoga dirahmati semoga diberkati..Aamiiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. part tu confuse.. tapi, kalau makan, bedal je.... ngeh2

      thank you Kak Murni ~~ aminnnnn !

      Delete
  3. nak jugakkkkkkkkk sekeping duaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. happy birthday Zaf, semoga sentiasa di dalam RahmatNya sentiasa, aminn :)

    ReplyDelete
  5. Happy birthday yunk.... Sape yg bg nama kek tu..... Bhn dia pun simple so blhla kita buat ti,cilok resepi ye,tq

    ReplyDelete
  6. happy birthday dear :* yaya next month . hehehe .

    ReplyDelete
  7. Salam singgah petang dik....Selamat hari lahir dik... sedapnya kek...nak buat pun macam senang jer kan dik...rasa pun pasti sedap....

    ReplyDelete
  8. happy belated birthday Zaf.. tu laa lantak laa ko nak nama apa asalkan sedap semua bedal selamat masuk perut..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored