TEMPAT MAKAN BEST .:. JJCM, JOHOR BHARU

8:17 AM

TEMPAT MAKAN BEST .:. JJCM JOHOR BHARU


TEMPAT MAKAN BEST .:. JJCM, JOHOR BHARU // Assalamualaikum.... holla ~ hari ni kita jalan jauh sikit nak..?? jauh tak jauh.. nun ke selatan ja.... heh heh heh... not my first time here... but still, discover new things.. 

Sepanjang beberapa hari kat sini, sempatlah terjah beberapa port makan best kat sini.. aku bungkus dalam satu entri walaupun tempat lain2 naa... kalau mengharapkan entri part by part, aku risau sampai hujung tahun pulak la baru siap semua entri tu.. muhehehe..

Pasir Gudang
The arrival after a long day ~


dataran steambot jb, steambot, jb, makan best, steambot sedap, tauhu bakar sedap,


Malam pertama ke Johor Bahru... makan di Dataran Steambot... apa yang ada kat sana..? haruslah steambot... bukan food court.. bukan gerai.. tapi, ada banyak lori-lori yang menjual sejenis steambot ni.. ada jugak tauhu bakar.. psstt... nak tau...? sebenarnya, aku ni bukanlah peminat tauhu aka taukua.. tapi, tauhu bakar kat sini, tekak aku boleh layan lah... tu, kalau dalam gambar, belah kiri ye kawan-kawan... ni haa lokasinya... silalah panjangkan kaki jikalau ke sana...






dataran steambot jb, steambot, jb, makan best, steambot sedap, tauhu bakar sedap,
Beginilah suasana kat situ.. boleh dikatakan setiap meja, penuh ~

Keesokkan harinya pula, ke Tanjung Langsat pulak.. kali ni, untuk merasai kehebatan sambal belangkas... dengar katanya, ada kedai yang memang terkenal dengan sambal belangkasnya... jujur, aku memang tak pernah makan belangkas ni walaupun umur sudah mencecah ke angka 20 an *tipu sikit*.. sekali pun tak.. tapi, ibu cakap, masa ibu kecik-kecik dulu, selalu lah tangkap belangkas di persisiran pantai kat Penang ni dan panggang.. tapi, sekarang, laut kat Penang pun dah ciput.. nak tangkap apa..?? tangkap sampah...? banyak sangatttt...

Sampai kat Tanjung Langsat tu, dah dalam pukul 1 tengah hari.. kebanyakkan lauk dah habis... sedaplah tu kan.. tu yang habis lauknya.. nasib baik menu utama, yakni, sambal belangkas ada lagi.. takut-takut teruja jugak masa first time nak mencuba..

tanjung langsat, sambal belangkas best, tempat makan best, jb,
The main course

tanjung langsat, sambal belangkas best, tempat makan best, jb,



Kalau ke Tanjung Langsat, inlah rupa kedai tu ye... kalau hampa salah masuk kedai, dan rasa sambal belangkas kat kedai tu tak berapa "king" jangan cakap aku membongak pulak... dah hampa yang salah masuk... nama kedai ni Anjung Muara dan boleh dikatakan kedai ni berada agak hujung berbanding dengan kedai-kedai yang lain..

Kerana tekak berlaku adil terhadap sambal belangkas itu, makanya, ayam tak dapat dikorbankan sehingga licin... heeee...  untuk tekak aku, sambal belangkas tu, sedap kot... entah.. rasa cana ntah.. tapi, memang bolehlah kalau nak repeat tu... tak percaya, tengok pinggan dibawah... ^_^

tanjung langsat, sambal belangkas best, tempat makan best, jb,



Malam terakhir kat sana, singgah pulak makan dekat Stulang Laut... dia macam dekat hujung bawah rumah flat.. ehh.. macam mana nak cakap ea.. ala... kalau rumah flat, rumah paling hujung dan bawah sekali.. haaa... macam tu lah... apa yang best kat sini...?? yang best kat sini ialah, nasi goreng dia digoreng secara pukal.. pukal macam mana..?? ni haaa... macam niii !!!


tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut


So, kalau hampa order, sekalipun hampa datang lambat, nasi hampa akan sampai lebih kurang dengan orang meja sebelah walaupun dia datang awal sikit dari hampa.. tapi, kalau lambat sangat hampa kena tunggu lah nasi tu kena goreng untuk next round.. heee.. 

Setiap kali nasi itu digoreng, memang ada sukatan bagi setiap jenis bahan yang digunakan supaya rasanya tidak lari walaupun digoreng berkali-kali.. contohnya, macam sos tomato, sebotol.. sos cili, setengah botol... itu contohhh.. yang betul punya resepi, pi lah mintak sendiri... heee... ! *kalau dia bagi, share sini naa...*


tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut

tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut

tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut
Sekitar kawasan kejadian

tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut


Dan antara yang best kat sini ialah sambal sotong ni... dengan beralaskan daun pisang sambal sotong ini lebih menggiurkan... nah.. jamu mata hampa.. mata aku sekali..


tempat makan best jb, jb, sambal petai sotong sedap, sambal sotong power, stulang laut

tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut
Masa sampai, dia berbungkus macam ni.. lagi terujalah kan nak tengok isi dalamnya ~


tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut

tempat makan best jb, jb, nasi goreng, makan best, stulang laut
Nasi goreng pun berbungkus daun pisang jugak

Dah kenyang, mari bersenam.. heee.. nah belanja sekeping gambar Kilauan Emas.. ehh... gambar mahkota bercahaya.. Penang tak do ni ~ sobb...... tamatlah cerita pada malam itu...

Johor Bharu, tempat lepak best, port lepak, port santai


Dan keesokkanya pulak, sebelum memulakan perjalanan yang panjang, haruslah perut comel ini dipenuhi dengan kejutan agar tiada kejadian yang tidak diingini berlaku sewaktu perjalanan... maka, pecal lele menjadi pilihan... kira macam brunchtea.. ada takk..?? hurmh.. asal boleh je lah... kali ni, lokasi dia dekat Pasir Putih pulak.. bukan Pasir Panjang ye.. jangan salah baca...


pecal lele, puyuh lele, pasir putih, tempat makan best jb, jb

pecal lele, puyuh lele, pasir putih, tempat makan best jb, jb

Nah ! makan tak hengat dunia.. keli tu, dua ekor terus dia bagi.. perli ea...? okey ! sambal dia sedap kot.. lawan pulak dengan nasi "hati' itu .. auw ~ potong kaki lah kalau selalu makan kat sini.. suwit sangat tau.. nasi pun nak bentuk love.. air love you tak dak kaaa..?? kalau ada, nak tapau sebungkuih.. buat teman.. ngeh ngeh ngeh

Maka dengan ini, selesailah entri yang terbengkalai sekian lama sebab menantikan sekeping gambar.. gambar yang mana..?? arghh ! malas nak story... kalau sampai JB nanti, singgahlah sini ye.. makan-makan.. isi perut.. makan angin.. makan hatiii !! uuu..... yang tu tak.. tak mau !

Dahhh.. nak pi merayap tempat lain pulak... ~~ adiosss.. amigoss....

You Might Also Like

28 comments

  1. hamboi pepagi dah nampak makanan sedap2 ka sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heh2... nampak makanan ja, mesti lapar kan...

      Delete
  2. wah jauh jalan ya..

    xpnh lg makn blgks.. mcm best jee..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpanjang pulak kaki kali ni.. hehe..

      belangkas tu, tekak akak boleh terima lah... tapi, macam susah ja nak cari belah sini..

      Delete
  3. jauhnya JJCM..belangkas tu mcm menarik dan sedap jerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kata JJCM.. mestilah jauh sikit.. sekali, sekala je lah...

      berkali berkala, kat Penang je... heee

      Delete
  4. Bestnya makan2 kat JB tu, nampak mengiurkan sangat ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha allah, ada rezeki.. boleh #bloggerutara sergah JB pulak.. ^_^

      Delete
  5. nah sekali p kat sini
    lama dah kut 2009 ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi yang mana tu kak..?

      jom pi lagii... ngeee

      Delete
  6. wahhh mcm bestt jeee... boleh lah singgah lepas nii

    ReplyDelete
  7. sedapnya tengok zaf mkn terliur dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... tengok makan ja, mesti terliur..

      kita samalh kak.. haha

      Delete
  8. belangkas, macam tak boleh nak telan ja.. menariknya nasi bentuk love tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak, yang ni kena try dulu..

      same goes with me memula...

      Delete
  9. jauh tu JJCM awok.. huhu.. CT kalo pi Johor rasanya mersing la paling jauh..
    JB pun tak pernah sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersing..? bestnya..

      tak besa sampai lagi...

      Delete
  10. Ini memang betul2 JJCM ni, Firah! Merata tempat pi makan ha,.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. bugkuih semua dalam satu entri...

      kalau tak, berkurun nak siap kak..

      Delete
  11. Teruja bila nampak Sayur brokoli.. pastu makin bersemangat bila tgk Sambal sotong..
    Akhirnya.. air liur meleleh.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.... meh sini nak tolong lap kan air liur tu kak.. hehe

      Delete
  12. rasa apa belangkas tu zaf
    awat terliur sgt tgk makanan kt sini adehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikior punya pikior sampai banyak hari amek masa nak reply comment akak...

      Tak tau nak cakap cemana.. tapi, memang sedap... kenyal, keras, sedap.. ntah ~ heee

      Delete
  13. Wahh bagus ni.... kalau saya dan keluarga ke Johor mungkin leh jadikan entri ini sebagai rujukan.

    Support saya dalam Contest Review Lynk.my 2015 ye. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih HH... ^_^

      SN dah vote dah untuk HH..

      Delete
  14. Raya ke 3 buka ke restoran di senibung ni?

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored