PADANG, BUKIT TINGGI HERE I COME !!! DAY 1

9:22 PM

PADANG, BUKIT TINGGI HERE I COME !!! DAY 1


PADANG, BUKIT TINGGI HERE I COME !!! DAY 1


Phew ! Cerita end of January dulu. Baru nak start mengarang. Hopefully memory aku still fresh. Kali ni trip with my aunts and cousin. Berempatlah kesemuanya. Tiket AirAsia telah dibooking setahun yang lepas lagi. Yakni, 2015, March. Sekarang dah 2016, May ! Ohoii ! Sekejap sahaja masa berlalu kan ?

Tiket ke Padang, Indonesia adalah dari KLIA 2. Makanya, kenalah ke sana dulu kan. So, Cik booked last ticket from Penang to KL. So, dari kilang, aku terus shoot ke Bayan Lepas itu pun dengan bantuan Syahirah, my aunt yang bersama dalam trip ni. Last flight from Penang by Air Asia is at around 2330H and the next flight to Padang, Indonesia is the next day at 0715H. Maka, overnight lah kami di airport malam tu. Nak jugak port landing atas karpet bebajet tilam empuk di rumah, tapi dah penuh. Makanya, beralaskan kerusi keraih la jawabnya. Dan disebabkan itu, memang tak tidoq lah ! Huh !

Lepas solat subuh, terus check in luggage and orang dia sekali. Dekat KLIA 2, ada machine auto check passport. *jakun* Pergh ! Senang gilerr. Masuk je dalam tu, letakkan passport atas scanning part, dia akan suruh place your thumbnail. Cepat je ko siap dari orang yang masuk dekat kaunter. Tapi, ini untuk Malaysian sahaja. Warganegara lain memang kena through kaunter. Penerbangan mengambil masa selama sejam empat puluh lima minit tapi sebab pilot telah memecut dengan kelajuan yang aku tak pasti, kami tiba lebih awal dari waktu yang ditetapkan. Thank you Mr Pilot. Sampai, aku tak sempat nak habiskan makanan. Ke aku yang makan lambat ke ntah sebab Syahirah (my aunt) and Anis (my cousin) habis makan awal dari aku. Huh ! 

Sebelum touch down, sempat jugak Mr Pilot bawak kami pepusing di ruang legar sekitar airport Padang, Indonesia. Mak ei ! Cantik kot. Biru air laut, hijau sawah padi, terus rasa fresh macam baru lepas mandi, padahal mandi semalam ja lepas balik kerja. Touch down je dekat airport Padang, Indonesia (berbumbung Minang) , ground kami, Pak Adi dah tunggu. Tak payah tunggu lelama, masuk je luggage kat bonet, terus mulakan perjalanan. 3 of us, aku, Syahirah and Anis memang lah teruja at first. Tapi, tak sampai separuh perjalanan, Syahirah and Anis dah buat perjalanan sendiri dan disusuli oleh aku. Muhahaha. So, perjalanan dari Padang ke Bukit Tinggi tu memang aku tak perasan sangatlah.




Muka-muka tak mandi dari semalam. Hiks




Kenapa macam pucat ? Over lighting maybe.


Sebelum ke Bukit Tinggi, kami ada pusing-pusing dulu dekat bandar Padanag, Indonesia, singgah di pantai pasir hitam dan melawat tempat dimana Si Tanggang telah disumpah menjadi batu.  Di pantai pasir hitam, ombak dia agak tinggi, tapi tak setinggi ombak di Samila Beach, Hatyai. Kata Pak Adi, kat situ surfer beginner selalu beraksi. Yang dah terror, semuanya ke Bali. Memang time tu, ada la beberapa orang remaja sedang menunjukkan aksi. Nak masuk ke sini, agak ke dalam kampung serta berbukit. Jalan pun sempit gilos. Tapi, dapatlah korang tengok view perkampungan orang-orang kat sini.

Di sini, nak masuk ke pantai pun kena bayar tau, Macam ni lah cara penduduk setempat untuk mencari rezeki. Setiap tempat untuk pelancongan, memang kena bayar tak kiralah sama ada terjaga rapi, mahupun tidak, sama ada alam semula jadi ataupun bahan binaan manusia. Pasir kat sini tak melekat kat kasut macam pasir kat pantai Malaysia.

Cerita Si Tanggang ni sangat mengelirukan hati kecilku. Aku ingatkan memain, tapi memang wujud kapal berserta Tanggang ni. Kalau korang, percaya tak ?










Pantai Pasir Hitam. Maaflah selfie-selfie ku bakal menghantui hidup korang. Muhehe





Jalan menuju ke "Si Tanggang"






Haaaa.. Perasan tak boneka patung monumen replika , *err.. aku tak jumpa perkataan yang sesuai* Si Tanggang tu ? Dia macam tengah bersujud.




Kapal Si Tanggang




Pak Adi, sempat spend time bersama selama satu hari ja..




Errr... Yang ni aku tak ingat jalan cerita dia.. Haaa... Tu lah ! Sapa suruh peram sangat, sampai naik kepam !





Pit stop Pantai pasir Hitam ni adalah saat sebelum kami melabuhkan tirai. Tinggallah Cik sorang melayan Pak Adi. Pak Adi ni hensem orangnya, kalau sekali tengok tak macam rupa orang Indonesia. Rupa ala2 arab pun hado jugak. *off topic*

Lamunanku terhenti apabila sampai di restoran nasi padang yang agak famous. Banyak jugak gambar-gambar yang tergantung dalam kedai ni, tapi maaflah aku tak kenal. Sejarah dunia agak failed sikit, tapi tidak bagi Sejarah Malaysia/ Tanah Melayu. Hehehe.





Nasi Padang sebagai menu lunch kami. Harus diingatkan, memang derang letak lauk yang banyak sewaktu dihidangkan, tapi ! Hanya sentuh, lauk pauk yang ingin dimakan sahaja. Kalau yang tak mau makan tu, jangan sentuh. Or else, dia akan charge jugak.





Restoran Pak Datuk yang agak famous disini dengan menu Nasi Padangnya. Alhamdulillah. Aku berpuas hati dengan menu lunch hari tu. Perut pun boleh terima and tak meragam even makan lauk yang pedas. Cik and Syahirah memang surrender bab lauk pedas kat tempat orang, takut perut buat pasal. Aku and Anis, buat lek buat pis ja. Ngeh2

Lepas makan, ada singgah kedai kain, tapi aku tak ingat nama. Maaflah, sebab dah lama sangat, memori pun dah hilang kemana. Penat recall, tapi tak dapat. Tapi, kedai tu agak famous dikalangan pengunjung yang datang ke Bukit Tinggi. Kalau nak menuju ke Bukit Tinggi, kedai tu belah kiri jalan. Sepanjang perjalanan tu jugak, banyak lah kedai-kedai kain yang lain yang turut menjadi perhatian pengunjung. Namun, kami tak berhenti pun sebab Pak Adi cakap dia nak bawak ke tempat lain yang selalunya pengunjung jarang pi sebab jalan yang sempit dan tempat parking yang terhad untuk bas. Tapi, tempat yang Pak Adi nak bawak tu, lagi memurah kain dia.

Di Bukit Tinggi ni, air dia macam tak dak nilai. Melimpah ruah je kat jalan raya.  Jalan nak menuju ke Bukit Tinggi ni pulak, diapit oleh Gunung Singgalang dan Gunung Merapi. Gunung Merapi ni masih aktif cuma agak slow. Sejuk je mata memandang bila terpandangkan kehijauan kat sana. Dengan fresh air dia lagi. Haih !

Check in dulu sebelum meneruskan aktiviti. Janji dengan Pak Adi usai solat Maghrib. Sempatlah mandi, rehat and solat sebelum next activity. Hotel ni, agak selesa, toilet pun luas dan tak jauh dari Bandar Bukit Tinggi. Kalau nak jalan tu, kira boleh sampai la. Cumanya makan masa lah kan. Hek2





Bilik kami (Syahirah and me) katil single, bilik Cik and Anis, katil queen.





Toilet yang luas dan selesa. 






View dari balkoni bilik. Belakang tu ada masjid. So, waktu solat bukanlah masalah bagi kami. Heee



Selepas mandi walaupun tak tukar baju, (hajat hati memang nak tukar, tapi tak berpeluh langsung, rasa sayang pulak. ahaks !) , port kat lobby sambil online while waiting for Pak Adi. Aku tak beli sim kad pun, roaming pun dak. Jadi, memang mengharapkan wifi semata untuk communicate dengan yang tercinta nun di tanah air. Eceh !

Sebelum makan, singgah ka tempat yang menjual kain lagi. Haaa.. Yang ni, aku ingat namanya sebab ada snap nama kedai dia. Nama kedai ni, Yenie Bordir. Semua design kat sini, dia buat sendiri. Kalau ada design sendiri pun boleh jugak tempah kat dia. Kain dia memang memurah and berkualiti. Kat sini, aku grab satu kain pasang untuk ibu. Nak grab bebanyak, takut kat tempat lain ada lagi yang cecantik. Nanti nyesal pulak. Urgh !






Ramai jugak orang Malaysia yang berurusan dengan Yenie ni. Kira ramailah customer Malaysia. Dia memang menyediakan khidmat pos kain pasang dia ke Malaysia. So, kalau korang ke sini dengan rombongan yang kecil, bolehlah singgah di Yenie Bordir ni. Gerenti puas hati layanan dia. Siap bancuhkan white coffee yang berbuih serta nikmat ! Pergh ! Teringat pulak.

Kan aku cakap, jalan nak ke sini sempit dan bus selalunya tak kesini atas sebab itu, kalau tak percaya, tengoklah sendiri. Yenie Bordir ni kedai dalam rumah. Makanya, didalam celahan rumah lah kedai dia. Disitulah kedai, disitulah jugak rumahnya.





Akak belanja pose bebajet model lagik berserta red eye!


Okeh ! Next pit stop, kedai kain pasang lagi. Kedai tepi jalan jugak, and kalau rombongan yang menaiki bus, memang takkan berhenti kat sini sebab jalan yang sempit jugak. Kedai ni pun aku lupa nama kedainya. Serius ! Adeh ! 

Tapi, kat sini, kain pasang dia lagilah ! Menggila aku nengok. Kemain cantik. Bunga sulam dia, kemain tebal. Urgh ! Rambang mata. Pusing punya pusing, jumpa jugaklah yang berkenan di hati. Tak dak kat display kain tu. Tapi, memang cantik. So, grab 2 kain pasang kat sini, one for me and one for Dikdik. Saja tak mau tunjuk, nanti korang kenan lak. Nanti sepesen baju kita. Hak2. Kain pasang kat sini pun boleh dikira murah.

Cari telekung untuk ibu and for me also. And, sangat berkenan dengan telekung kat bawah ni. Dalam gambar nampak warna biru, tapi sebenarnya warna kelabu. Kain sejuk, bunga cantik. Tapi, sayangnya, pendek sikit untuk ketinggian macam aku. Mencik ai ! Akhirnya menjadi rezeki Syahirah. Jeles ai tau ! Huh !



Serasa aku, kedai ni nama Cahaya Bordir. Gittewlah ! Settle satu part untuk day 1. Dah settle satu part tu, barulah nak terasa lapar. Pak Adi bawak kami ke restoran yang agak famous jugak dengan Nasi Padang dia. Haaa. Kalau kedai ni, bus boleh berhenti sebab parking yang luas. Tapi, rasa lauk dia lebih kurang ja dengan kat Restoran Pak Datuk. Maaf tak dak gambar sebab hati terlalu berbunga riang sebab settle satu part.

Sayur kat sini, semuanya fresh2 belaka. Kalau makan tomato pun tak terasa masam. Sebenarnya, aku bukanlah peminat tomato sebab rasanya yang masam tu. Walaupun kulit ku secantik kulit tomato, *ahaks* percayalah yang tomato bukan peberet ku. Jarang sekali aku sentuh si tomato ni. Namun, kat sini, relax ja ku kunyah tomato dengan laju. Sedap ! Tak masam ! Patutlah kulit orang kat Bukit Tinggi ni cecantik, sebab derang dapat makan sayur yang fresh selalu.

Lepas makan tu, Pak Adi bawak pepusing Bandar Bukit Tinggi, then hantar kami balik ke hotel. Penat dah weh ! Penat mata dan penat poket. Hahaha.. Balik je kat bilik, terus lepak kat balkoni bilik sebab kat situ ja dapat wifi. WhatsApp call dengan ibu and tunjuklah hasil tangkapan untuk day 1.

Sekian sahaja cerita untuk day 1 di Bukit Tinggi. Jumpa lagi untuk hari-hari yang berikutnya. Selamat malam dari Bukit Tinggi yang sejuk dan indah ~ 





*pstttt... berkurun entri ni dalam draft.. separuh ja yang siap sampailah hari ni.. fuh ! lega satu hari dah berlalu.. hahaha*


You Might Also Like

11 comments

  1. bestnya..excited baca.tak pernah sampai padang lagi..teringat org cerita, macam kat Cameron gak, orang tak suka sayur pun boleh suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. macam Cameron.. sejuk ja... sayur pun fresh belaka...

      Delete
  2. bestnya jalan2.. makan best.. shopping best.. hotel pun npk sgt selesa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tu lah ! rasa rindu pulak dengan kesejukan kat sana..

      Delete
  3. I have bad experience travelling to indo...
    Mcm x minat da nk p area sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indo which part tu ? tapi, sini oke.. best ! sejuk !

      Delete
  4. kalau ke sini bwk duit byk kalau bwk sikit menyesal hihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi2... bawak banyak, bawak balik pun banyak.. hehe

      Delete
  5. rasa cem dejavuu sket sebab dulu baca kat SS hehe.. tapi pengalaman orang lain2.. kena cedok sket sini sket sana hehe..

    ReplyDelete
  6. penantian tu setahun memang menyeksakan haha.. dlu pun ada gak beli kena tunggu setahun. time tu rasa lamanya tapi bila sampai nak depart eeeh da tiba masanya..

    ReplyDelete
  7. heeee part nyopping tu yang seronok tu.. sana telekong dahla lawa2 sulam2..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored