PENGALAMAN MEMANCING UDANG

8:21 AM

PENGALAMAN MEMANCING UDANG 


PENGALAMAN MEMANCING UDANG 


Assalamualaikum. Holla ~ Tajuk kemain kan ! Gaya dah macam memancing di lautan indah yang luas dan saujana mata memandang. Tapi, keadaan sebenar, hanyalah memancing di kolam, dalam bangunan rumah kedai.

Kot mana pun, ini memang pengalaman pertama aku memancing. Tak kiralah memancing udang ka, memancing ikan ka. Aku memang tak pernah buat aktiviti macam ni sebelum ni. Kenapa tak pernah ? Sebab tak dak pendedahan. Abah bukannya kaki pancing, sebab tu Abah bukan dikategorikan sebagai seorang yang penyabar. *Abah yang cakap sendiri ea* Abah minat sport, pasai tu anak dia ni berjangkit jugak. Anak Abah lah katakan. Ehehehe...

Tanggapan pertama aku, memancing ni bosan. Kena duduk bertapa sementara menunggu umpan rakus dibaham oleh mangsa. Tapi, tanggapan aku salah ! Sama sekali salah. Seronok jugak. Sebab, bila rasa macam umpan tidak menjadi tarikan, kena ubah port. Sebelum nak ubah port, dalam hati dok berkira-kira dah port mana aku nak parking jiran joran.

Ni antara mangsa-mangsa awal 'kami" . Selepas tu, lagi banyak. Tapi, dah tak de gambo sebab budak teruja ni sibuk dok main dengan udang-udang tu. Kemain beso lagi udang yang menjadi mangsa tu. Ada lah 3 4 ekor yang beso2, yang lelain beso2 macam bawah ni je.





Naik lunyai jugak aku jadikan mainan. Yelah ! Pertama kali mancing, dapat tengok udang fresh gitu. Selalu kalau pi market, udang dah mati. Ini, siap kena kepit. Perghhh ! Rasa dia sedap2 nak lagi gittew ~

Mengikut penimbang kat kedai tu, tak sampai 2 kilo. Tapi, partner aku cakap, timbang dia menipu sebab derang memang beli balik udang2 tu kalau kita tak mau bawak balik. So, dia nak beli pada harga yang murah, dia adjust lah penimbang tu. Adalah harga yang dia amek untuk berapa kilo. Lupa jugak nak snap yang itu. Beli kat market mahai lagi oi !

Sudahnya udang dan lobster tu ibu buat masak sayur bening / sayur masak air. Padahal, sehari sebelum tu ibu tanya, udang dan lobster tu nak buat masak apa. Dan Dikdik pun beria menanya 'atok' apakah resepi yang sesuai. Ciskek betoi !

You Might Also Like

15 comments

  1. Sedap buat Mee Kari Udang Galah tu SN.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. dalam bebanyak menu, sayur masak air menjadi habuan dia.. sedey ~

      Delete
  2. Sdpnya tu udang segar, lya ni taw bli jak. Pancingnya tdk hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rasa pun hari tu.. bz bebenor.. balik rumah, dah habis.. sobsss

      Delete
  3. Replies
    1. mana satu udang ? haruslah yang manis itu udang.. :p

      Delete
  4. wahh mancing udang uols
    ni bukan tempat mancing yang viral tu kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... viral ?? eeee... tak tau, sebab tak up to date dengan keadaan semasa.. tapi, rasanya tak.. haha

      Delete
  5. saya pernah memancing kat lombong boring gila ooiiiii tak tahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. lombong ?? tak pernah try lagii.. sebut je dah dapat membayangkan tempatnya. huk2

      Delete
  6. pancing anak ikan pun best gak..hahaha

    ReplyDelete
  7. sedap boleh makan udang fresh kan..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored