PEANUT BRITTLE/ CRUNCHY CARAMEL ALMOND

3:12 PM

PEANUT BRITTLE/ CRUNCHY CARAMEL ALMOND


PEANUT BRITTLE/ CRUNCHY CARAMEL ALMOND


Hari ni nak share lagi satu cookies kudap2 yang di request oleh adik. Sebenarnya, dia mintak Peanut Brittle. Aku dah try buat Peanut Brittle menggunakan resepi Martha Stewart, tapi macam tak jadi je. Ke aku yang miss out something ? 

Since adik dah nak balik minggu lepas and she's craving for the Peanut Brittle, aku merajinkan diri lagi untuk men Google kan diri and found similar recipe. Sebenarnya, quite hard to found the recipe. Banyaknye yang lebih kurang Martha Stewart buat tu, but for me, totally failed ! And totally NO !

Resepi ni aku pinjam dari , blogger famous dalam masakan, MASAM MANIS. Aku macam memang yakin jugaklah dengan resepi dari Kak Azlita ni. 


Resepi ni sangat mudah, tapi kalau orang jual, mahal harganya. Mahal sebab kekacang yang digunakan.



PEANUT BRITTLE/ CRUNCHY CARAMEL ALMOND

Bahan-bahan
200gm tepung Florentina/ Florenta
(boleh didapati di kedai kek)

200gm badam keping

Sebungkus kacang tanah
(kekacaang yang digunakan adalah mengikut citarasa)

Cara-cara
Kekacang dibakar dibakar di dalam oven selama 5 minit pada suhu 160 C.

Kemudian, satukan kekacang dengan tepung Florentina/ Florenta.

Gaul rata sehingga semuanya bersalut antara satu sama lain.

Alaskan loyang dengan kertas kek dan tuangkan adunan  tadi ke dalam loyang.

Bakar selama 10 minit pada suhu yang sama.




tepung Florentina/ Florenta


Kat packaging tepung Florentina/ Florenta pun ada cara-cara untuk membuatnya


Dan hasilnya..........





Walaupun hanya berbekalkan badam keping dan kacang tanah, tetap sedap. Sebenarnya, ada beli kuaci, tapi terlupa pulak nak masukkan. Cari kekacang yang lain, tak jumpa pulak. Out of stock lah tu memusim raya ni kan.



You Might Also Like

8 comments

  1. Fuhh, mende ni kalau kunyah memang tak leh berhenti!

    ReplyDelete
  2. Tiga perkara saya nak cakap :

    1. Gigihnya nak masakkan makanan yang adik nak makan. Kalau saya, kirim salam la. Hahaha. Buat sendiri kalau nak.

    2. Nak ikut resepi yang macam Martha Stewart buat tu memang susah.

    3. Nampak sedap la peanut brittle tu. hehehe

    ReplyDelete
  3. ni kalau mkn sambil tgk tv ni pakai tinggal balang jer laa..hihihi

    ReplyDelete
  4. ni kejap je abis xdan nak sempat raya hihihi

    ReplyDelete
  5. baiknya kakak..nak jadi adik angkat I tak?hehe

    ReplyDelete
  6. ni kalau makan sambil tngk tv tau tau da abes kena ngap =D

    ReplyDelete
  7. mcm ad stu jns tu.apa nama nth..tahun lps yui buat. thun ni mls sbb bahan hrga leh tahan. hahaha

    ReplyDelete
  8. Memang feveret tapi belum berjaya buat..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored