CHOCOLATE CAKE FT CORNFLAKES

8:30 AM

CHOCOLATE CAKE FT CORNFLAKES


CHOCOLATE CAKE FT CORNFLAKES


Assalamualaikum. Holla ~ Hari ni nak share Chocolate Cake ft Cornflakes requested by Adik. Ai kan kakak yang baik, selalu ja buat my adik jadi happy tummy. Ahahaha...

Sebenarnya dia nak cornflakes tu hancur, tapi aku tak perasan pulak part hancur tu,a ku dengar part cornflakes je, so aku tabur lah cornflakes ala-ala chocolate rice. Mula-mula memang crucnhy, tapi lelama lemau. So, better hancur kan cornflakes tu sikit baru tabur kan atas kek tu ye.





                            CHOCOLATE CAKE FT CORNFLAKES

Bahan-bahan
1 1/4 cawan tepung kek
1 cawan gula perang
1 cawan mentega cair
1 cawan susu cair
2/3 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
Cornfalkes

Cara-cara
1. Masak susu cair, susu pekat manis, gula perang, mentega cair dan serbuk koko sehingga semuanya larut dan sejukkan.
2.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan esen vanilla.
4. Tuang bahan yang telah disejukkan tadi kedalam telur dan kacau sehingga rata.
5. Masukkan tepun sedikit demi sedikit dan gaul rata.
6. Tuang kedalam loyang dan bakarkan selama 40-50 minit atau sehingga masak pada suhu 160 C.
7. Sejukkan dan kemudian taburkan cornflakes diatasnya.


Hari tu makan dengan ais krim vanilla pulak, lagi rasa dia nikmat sampai ke tekak. By the way, aku lebihkan serbuk coklat sebab adik cakap dia nak more chocolaty. Time ais krim vanilla tu cair, lagi lah.. Umph !!!



You Might Also Like

7 comments

  1. hai :) anda telah ditag. sila la join...
    http://kylifa.blogspot.my/2016/07/notebook-giveaway-by-eeca-shyaa.html

    ReplyDelete
  2. pandai dh masak2 hahaha.. kipidap tingkatkan skills masak

    ReplyDelete
  3. wahhhhhh ada coklat conflake ye
    nti bw sabtu ni ye haha

    ReplyDelete
  4. Sedap tengok nak kena cari bahan ni hihihihihi

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored