SERVICE CIK TOURIST GUIDE PENANG

10:39 AM

Assalamualaikum. Holla ~


Sekali sekala buat part time tourist guide seronok jugak kan ? Kalau orang tanya, Penang apa yang syok, aku mesti macam blur sat. Kenapa blur ? Cliche jawapan orang tempatan sebab dah biasa dengan tempat tu, so semuanya jadi biasa. 

Tapi, ada jugak tempat-tempat baru yang best macam Dark Mansion, Escape, Laser Ops, 5D Interactive World, dan memacam lagi lah. Ohh ! Since sekarang bulan Disember, Pesta Pulau Pinang pun tengah berlangsung.

Okey ! Sebelum tu, nak kenalkan lah dengan client aku. Eceh ! Client sangat kan. Ni, ex course mate aku, Din. Datang Penang, bersebab.. Sebabnya, ex course mate kami, kawen. Ex course mate yang kawen tu merangkap kawan masa diploma dan kawan sekolah menengah jugak. Nasib baik, bukan dari sekolah rendah, kalau tak memang pukul habislah dari sekolah rendah sampai zaman uni.



Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Ni haa Din. Maseh lah Din sudi hire Cik Tourist Guide tak bertauliah ni. Abaikan tangan yang gegau tu sebab Din tengah cerita dengan khusyuknya. Muhehehe

Fikir punya fikir, itinerary aku untuk Din, banyak sebenarnya, tapi tak tau sempat cover ke tak. Kalau nak tau sempat tak aku cover itinerary tu, kenalah baca sampai habis dulu.

First location, nak bawak pi Bukit Bendera, tapi sambil fikir, agak-agak nak kena beratur berapa lama. Biasalah, cuti sekolah kan. Tapi, sembang punya sembang, boleh pulak terlajak jalan. Dan disebabkan itu, aku bawak lah ke Rumah P.Ramlee.

Ni location kalau nak ke Rumah P.Ramlee ye.


 


Rumah P.Ramlee ni dah lain dari masa last aku datang. Tak ingat pulak tahun bila. Sekarang kat sebelah Rumah P.Ramlee tu dah ada arkib dah dan pusat kebudayaan. Hikhik.. Aku pun tak perasan dengan perubahan tu, tapi, Rumah P.Ramlee tu memang tak berubah la..

Masuk Rumah P.Ramlee adalah percuma, jadi silalah singgah. 

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,



Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Cik Tourist Guide acah-acah tourist jugak.. Hahaha


Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Tu sekitar kawasan Rumah P.Ramlee dan didalam arkib P.Ramlee. Dalam arkib tu, ada penghawa dingin (aircond). So, aku suggest, hampa pi lah melawat Rumah P.Ramlee dulu, then baru masuk dalam arkib P.Ramlee ni, baru sejuk keti** Hehheh..

Dalam arkib P.Ramlee ni ada beberapa khazanah P.Ramlee yang digunakan semasa hayatnya. Serius tetiba tercampak belakang macam masa menonton cerita-cerita P.Ramlee. Dalam arkib tu ada jugak sejarah-sejarah kehidupan P.Ramlee. Macam-macamlahh.. Tapi, parking agak limited, pepandailah hampa parking naaa...

Perkenalkan jugak Stadium Bandaraya, yang terletak di belakang Rumah P.Ramlee. This is Bandaraya yau ! Heee... Tapak Rope Walk..

Next destination, Bukit Bendera. Traffic memang lancar hari tu, sampai Bukit Bendera pun sekejap ja. Beratur beli tiket pun sekejap, and tak payah tunggu train sebab memang dah ada train time tu. Phew ! Orang pun tak ramai sangat. 

Keadaan dari atas Bukit Bendera agak berkabus walaupun tak hujan hari tu. Kalau hujan, lagi syiokkk ! 

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Kat atas Bukit Bendera pun kira okey lah, nak kata ramai sangat pun idak jugak. Tempat wajib kalau dah sampai Bukit Bendera ni wajiblah, Love Lock Bridge, ahh macam tu lah bunyinya. Tapi, jangan mimpilah kalau atas bridge ni nak dapat gambaq hampa sorang ja. Dah tentulah orang ramai kat situ and ada kat beberapa tempat kena beratur untuk ambil gambar.


Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Maaf ! Kerusi tu bukanlah menangis meratapi jisim aku, tapi ianya memang direka bentuk sebegitu seolah-olah berbentuk hati (love). Jadi, jangan cakap jisim aku telah membengkokkan kerusi tu ye. Ciss ! 

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Kalau nak bergambar di LOVE tu, wajiblah menggunakan khidmat jurugambar profesional. Berbayar hokey ! Sebab tu selfie je dari jauh.


Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Untuk love birds out there, lock your padlock here sebab sini banyak lagi kosong *Eceh ! Pandai nasihatkan orang* Tapi, front view dia tak berapa nak indah as compare to the other side. 

Lepas tu, singgah food court kat bawah bridge ni. Makan kat sini, harga dia kira hokeylah, tadak lah mencekik darah. Boleh makan and minum kat sini ye. Ohh ! Kat Bukit Bendera jugak ada Owl Museum. Kalau teringin nak masuk, boleh je. Tapi, hari tu tak masuk pun. 

Ni location kalau nak ke Bukit Bendera menikmati keindahan alam serta kehijauan bumi Penang. Nak kunci rindu buatmu ke, bolehlah datang sini. Lepas datang sini, boleh pasang niat untuk ke Korea pulak. Hiksss




Tiket untuk menaiki train menuju ke Bukit Bendera berharga RM10, untuk 2 way, kalau bukan time cuti sekolah RM6 untuk 2 way. So, pepandailah budget ye. Dan disebabkan time kami nak turun tu, adalah waktu peak, so, kenalah Q panjang. Train pun penuh. 

Lepas tu, bawak Din lalu kat Padang Kota Baru (Gurney Drive), Padang Kota Lama, Street Art, (lalu je sebab hujan, tak turun pun). Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur dan Komtar.

Tanya Din, nak makan kat mana, then dia cakap tak kisah. So, suggested makan Rockstar Burger. Entri pasal Rockstar Burger ni dah banyak kali aku post, boleh tengok SINI dan SINI.

Tapi, aku share location jugak sebab sekarang Rockstar Burger ada menu baru yang hampa wajib try.


Apa menu baru kat Rockstar ni ? Tadaaaa....


Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Sedap ke tak, best ke tak, hampa kenalah try sendiri kan. So, hari tu aku still masih bercinta dengan The Metallicheese dan Din pulak amek The Wings. Plus Onion ring. Rockstar burger ni memang power dan rasa dia memang tak berubah. Wajib try kalau turun Penang hokey !


Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,
Terliur ? Tunggu apa lagi, silalah ke Rockstar Burger ye. Lepas makan, dah agak lewat dah ! So, tak sempatlah nak cover semua itinerary aku untuk Din tu. Sorry Din ! Len kali aku bawak pusing pi tempat lain pulak hokey. Yang lelain tu, kalau nak turun Penang, nak aku jadi Cik Tourist Guide pun boleh, kalau aku tengah free and tadak hal, bolehlah nak fulfill your wish, or else, sorry naaa... 
 

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,

Terasa anggun dengan selendang Pucci ni. Muhahaha.. Bagi chance lah nak masuk troli sat naaa

Last but not least, congrats to you Logish and wife. Happy for both of you ! Upss... Tertema pulak dengan Din.

Rumah P.Ramlee, Stadium Bandaraya, Rope Walk, Jalan Pintal Tali, Korea, bridge lock, love lock, bukit bendera, train bukit bendera, tiket price, harga tiket, Street Art, Lebuh Armenian, Masjid Kapitan Keling, Nasi Kandar Beratur, Padang Kota Lama, Padang Kota Baru, Gurney Drive, Komtar, Rockstar Burger, relau, bayan lepas, sungai ara,


Terima kasih Din for the day (s). Sorry kalau ada terkurang, jangan serik datang sini lagi ye. (^^)

Kalau nak guna service Cik Tourist Guide comel ni jugak, bolehla email details anda ke email yang tertera di bahagian atas kanan ye. Terim kasih ! :P

You Might Also Like

2 comments

  1. Wahh dah upgrade jadi cik tourist guide la.. sedondon pulak yer baju kwn ngn zaf..opsss,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... buat kumpul budget nak ke Korea.. kikiki

      Baju pinjam pun tertema.. cane ni... adehhh

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored