SUNWAY LAGOON - FIRST MOMENT ! PART 1

10:15 AM

SUNWAY LAGOON - FIRST MOMENT ! PART 1


SUNWAY LAGOON - FIRST MOMENT ! PART 1


Assalamualaikum. Holla ~

While waiting for something, moh rejam yang mana patut. Bila tengok draft, rasa letih. Bila tengok scheduled post, rasa nak nangis. Ahaks ! Kenapa banyak draft dari scheduled post, aku rasa kemain banyak dah aku menaip, mana ntah yang aku taip bebanyak tu. Movie review pun dah lama tak buat. *dush dush !! wake up !!!*

Okeh lah ! Tak mau lah buang masa, meh sambung cerita. Cerita Sunway Lagoon ni. Happened on October, I mean early of October. Booked ticket dah lama, early of year. Pilih October pun sebab, ntah.. Tak mau rushing sangat. Oh ! By the way, ticket untuk Sunway Lagoon ni berharga RM50, but only available on weekdays. Aku tak berapa ingat ada hari apa, serasa aku, Selasa dan Rabu je kot. Kalau ada Khamis, lagi aku suka, boleh sambung cuti, sebab tadak, aku amek Selasa.

Tiket RM50 ni tak semestinya kena booked awal, cuma korang kena check bila Sunway Lagoon offer ticket macam ni. Every month, bukan every week dia offer macam ni. So, kalau nak ticket murah, rerajin lah terjah Sunway Lagoon punya web.


Dikdik balik since dia cuti Awal Muharam and of course aku tak cuti sebab tak most of the holidays, memang company aku tak hamek unless for the big one. Aku beli last ticket flight dari Penang ke KL, so that sempat lah aku balik kerja, mandi2 semua bagai. At first, Dikdik tak setuju, at last dia follow gak hakak dia yang ntah pape ni.
   
sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing
Walaupun weekdays, still ramai orang untuk last flight malam tu. Phew !

So, dari KLIA2 ke KL Sentral, naik bus, ticket bus berharga RM10. Sampai je kat KL Sentral, Dikdik cari Uber. So dari KL Sentral ke Kampung Baru menggunkan khidmat Uber yang handsome tu, berharga RM7.40. Murah kan ? Haishh...

The next morning, after had a heavy breakfast dekat Kampung Baru, terus gerak ke Sunway Lagoon. Budget, Sunway Lagoon bukak je, terus nak masuk. By the way, parking bawah Sunway Pyramid tu jangan lupa park dekat site mana ye and kalau boleh bayar parking sesiap kat atas once nampak AutoPay or else suffer macam kitorang hari tu. Memusing jugak lah cari AutoPay tu. Haih ! Nape lah AutoPay kat Sunway Pyramid tu tak banyak. T_T

Kalau korang ada amek pamphlet Sunway Lagoon, kira dia ada bagi tentative lah kat korang. Tentative dia lebih kurang macam ni lah :

10am - Water Park
11am - Amusement park
12pm - Extreme Park
1pm - Sunway Lagoon Wildlife Park
230pm - Scream Park
330pm - Nickledeon Lost Lagoon

Kiranya, korang sempat lah cover semua park kat dalam Sunway Lagoon tu. Korang rasa, kitorang sempat tak cover sume park kat dalam tu ? Pandai tak kitorang budget masa untuk cover all the parks ? Stay tuned hokey !

Untuk Water Park, kebanyakkan game dalam Waters of Africa dan Surf Beach, dapat cover, antaranya vuvuzela, African Pythons, Kalahari Kids (sempat menyinggah), Surf Beach, Zambezi River (lama nau lepak sini), Wave Pool and etc. Kat Wave Pool tu paling lame lepaknya. Rendam dalam air lelama, tengah panas pun tak kira dah. Muhahaha..   


sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing
Q untuk vuvuzela.


Even hari Selasa, dan bukan musim cuti sekolah, orang ramai gilos. Aku rasa macam aku datang time weekend je. Kalau weekend hape ntah lagi. Bertabahlah kalau nak main semua benda ye, sebab memang kebanyakkannya kena beratur. 😀


sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing


Ni pulak sesi bosan beratur nak Q untuk Cameroon Climb dan African Pythons. Kedua-duanya menggunakan platform yang sama. So, lepas dah turun untuk the first one (either Cameroon Climb or African Pythons), beraturlah sekali lagi.

Dinasihatkan untuk pakai selipar je, selipar murah pun tak pe sebab kat sana ada yang ada rak kasut, ada yang kena letak tepi je. Kalau pakai selipar cap Adidas, kang turun vuvuzela nanges lak, selipar hilang. Aku terlupa pulak nak bawak selipar, jadi Hawkeye telah berjasa dengan baik walaupun lencun.

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing


Berendam dan practice berenang untuk Dikdik. Since GoPro tak de lagi, guna je ape yang ada, Iphone dan waterproof bag berharga RM10 yang dibeli di market Seberang Jaya. Kalau boleh, beli sesiap ye, sebab kalau beli kat dalam Sunway Lagoon tu, RM45 tau. So, kalau jenis, budget macam haku, prepare awal, tapi kalau korang jenis poket berkepuk, jalan je lah kan.


sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing


Lepakin' dekat Wave Pool. Aku suka duduk bawah cendawan tu, air dia sejuk. Rasa tanak bergerak pulak. Muhehe

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing


Dah panas and rasa malas pulak nak menapak untuk ke Nicklodeon Lost Lagoon. Jangan risau, sebab ada disediakan keretapi untuk yang malas berjalan atau yang teringin nak rasa kena tampar dengan angin Sunway Lagoon. Keretapi ni akan tunggu semua gerabak dia penuh, baru dia jalan. Dalam 5 gerabak semuanya.

Starting point keretapi tu adalah dari Surf Beach sampailah ke Nicklodeon Lost Lagoon. Agak jauh jugak kalau nak berjalan, kalau naik keretapi dengan disapa bayu ala-ala laut Sunway Lagoon, confirm tak rasa. 

Sepanjang jalan tu nanti, akan melalui Extreme Park. Nampak lah orang main paintball, beratur nak naik bungee jumping, G-Force X, ATV dan memacam lagi. Kalau nak ke Extreme Park dari Surf Beach, aku sarankan berjalan kaki, sebabnya keretapi punya stesen hanya ada di 3 tempat iaitu di Surf Beach, Nicklodeon Lost Lagoon dan Wildlife Park, keretapi tak berhenti in the middle of the route hokey !

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing


Jungle fury. Nak naik, kena ada 4 orang, so kalau tak cukup korum, ko pinjam lah sesapa lagi 2 orang yang nak naik jugak. Hari tu, memang beratur panjang gegila. Dikdik almost give up but I managed to reassure her that this Jungle fury is worth to wait. So, she agreed. Ada la dalam almost 20-25 minutes jugak before it's our turn. And yes ! It's  worth it to wait. Best oooo !

Ohh ! Before that, decide nak naik Monsoon 360. Unlucky for us, sebab at that time Monsoon 360 closed about 1 hour, lunch time kan. Sebab tu berpaling tadah ke Jungle fury. Masa dah sampai turn kitorang dekat Jungle fury, barulah Monsoon 360 bukak. Hazab tengok derang beratur sebabnya Monsoon 360, 1 person per entry. So, pukul berapa daa time korang !

Nanges sambil jalan sebab tak sanggup nak beratur. Yang sanggup dan tak kejar masa tu, bolehlah naik Monsoon 360 to or else, in your dreams je lah. 

sunway lagoon, weekdays, murah, taman tema air, water park, Halloween, vuvuzella, Nickelodeon park, cara nak ke sunway lagoon, best ke sunway lagoon, relevan, surfing

Nicklodeon Lost Lagoon. Saje nak rasa kena water splash.

Tetiba rasa macam cerita dah panjang sangat pulak. Nanti korang tak larat pulak nak baca. Terpaksalah aku postpone ke entri yang berikutnya. Adeh ! Plus saje bagi korang excited tunggu aku habiskan cerita ni. *bajet sangat*

To be continue....


You Might Also Like

11 comments

  1. Weeeeee bestnya zaf! kemain sakan main air..tau dak, last kak farah pi sini masa kecik2 dulu tu haa...gila berzaman dah! dok plan dari sehari ke sehari nak bawak Emir tu..hurm..tengok la nanti2 cmne..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huiyooooo !! lama gilaaa.. best kak bawak Emir.. puas dia main... memacam hado..

      Delete
  2. wahh bestnya...

    yui xpnh p sana lg..hihih

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Cepat Unni bookt ticket awal.. dapat murah..

      Delete
  4. Salam singgah sini dik SN....wahh....bestnya jejalan ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Kak D ~ thank you singgah..

      sekali sekala memang syok tak hengat.. hahaha

      Delete
  5. Enjoy sakan eh kat sunway lagoon. Enjoy your time :)

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  6. Ingat nak pi berdua ngan anak dara akak..tp mcm x syok plak...nak ajak adik beradik yg lain macam x sesuai sbb masing2 dh ada family

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored