TEMPAT MAKAN BEST .:. JJCM SINGGAH SAT FOOD COURT, SEBERANG JAYA

10:30 AM

Assalamualaikum. Holla ~


Dah pernah di viral kan dekat 1 group Whats App. Tapi, biasalah manusia prihatin ni memang jenis wat lek wat pis je dulu. 

Until one day, Abah ajak bekpes kat sini. Sebagai anak yang menurut perintah, aku pun bangunlah bersiap. Sampai kat sini lebih kurang jam 10.++ pagi. Memula, tercari-cari jugak macam mana nak sampai ke Food Court Singgah Sat ni. Siap masuk belakang bangunan Setee Aishah. Tapi, salah pulak. So, untuk memudahkan pencarian hampa, meh aku share jalan nak Food Court Singgah Sat.

Dari highway Utara Selatan arah Selatan (dari Bandar Seberang Jaya, Perak dan etc), hampa kena susur keluar menghala ke Permatang Pauh, tapi jangan masuk Permatang Pauh pulak, buat u-turn bawah flyover. Terus, sampai jumpa station minyak Petron. Bila dah sampai Petron, boleh perlahankan kenderaan hampa dan bagi signal, ada satu jalan masuk yang dekat depan dia ada car wash macam dalam gambar kat bawah.



rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Tu yang bersidai baju tu, car wash lah tu. Murah jugak harga nya. Sebijik kereta, RM5, bukan pakai machine tau, pakai tangan.

Ok ! Lepas tu, masuk je kat dalam tu, and akan nampak Food Court Singgah Sat ni belah kiri. parking luas dan berturap, bukan tanah merah ye. Jadi, tak payah risau takut kereta hampa kotoq. Tapi, apa guna car wash depan tu kan kalau kereta hampa kotoq, singgahla...

                     rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Ni pandangan hadapan Food Court Singgah Sat yang bakal hampa nampak. So, betullah tu ! Disebabkan waktu aku sampai, lebih kurang awal jugak dan masih dikira sebagai pagi, tak banyak kedai yang bukak lagi. 

Meh tengok, apa je yang ada dekat Food Court Singgah Sat ni. Gambar bawah ni, as soon dari aku keluar kereta, kiranya dari side tepi lah.


rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Macam-macam kedai makan yang ada dalam ni termasuklah Cabai Kering Steambot yang berkonsepkan open air. Cabai Kering Steambot ni bukak pukul 12 tengah hari ye. Kalau rasa nak makan steambot, jangan datang terjah time pagi pulak. Sian abang tu kena lap ayaq lioq hampa yang meleleh kat lantai tu. 


rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,



Kat sini, konsep dia, makan bayar kat kedai makan tu, cuma air je order kat kaunter ni. jangan duduk pulak tunggu orang datang amek order, memang idaklah ye. Nama pun food court.

Selain menjual makanan, ada jugak kedai menjual tudung serta jeruk. Dan.... yang paling best untuk parents yang ada anak......


rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Ada mini playground. Bolehla kan sambil-sambil parents makan, anak-anak biar dia beriadah disini. tapi, awas ! Pemerhatian hampa jugak adalah penting.




Selain steambot, ada jugak shell out, masakan style Cina, bahulu, roti arab, claypot, ayam penyet, western+grill, croissant taiyaki, My Pisang Cheese, sushi, arango, waffle dan sebagainya. Letih pulak nak senaraikan semuanya.


rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Ups ! ada jugak gerai nasi campur ye. Ada kedai yang bukak tengah hari, dan ada pulak yang bukak petang. Macam My Pisang Cheese, bukak dari petang hinggalah malam. So, tetiba memalam teringin pulak nak makan pisang goreng My Pisang Cheese kan, bolehlah datang Food Court Singgah Sat.

Apa yang aku order, pagi tu ialah... char hor fun dan Arango King Special. nak habaqlah ni. Char Hor Fun tu memang sedap sangat. Abah pun mengakuinya. Memang cukup rasalah, dengan kuah yang pekat. Aum ! Best !

rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Arango King Special ni pun sedap dan aku sarankan kena kongsi berdua atau lebih. Portion dia besaq gila, sepinggan RM10. Dalam sepinggan ni, ada 2 keping roti benggali, telur 2 biji, meatball, sosej dan kekacang. Ada apa lagi ea ? Hurmh.. Maaf kalau aku ada tertinggal sesuatu. Tapi, nak habaq jugak, yang  Arango King Special ni pun sedap sangat. Memang hampa wajib try menu dari Arango kalau hampa singgah Food Court Singgah Sat ni. Tak rugi ! Ada pelbagai menu dari Arango.


rnr singgah sat, seberang jaya, food court, arango, roti bakar, my pisang cheese, roti arab, cabai kering setambot, cili kering steambot, makan sedap, tempat makan best, penang, jjcm, cari makan,perai, setee aisah, jeruk, pak ali, nasi kerabu, steambot, masakan panas, masakan style cina,


Gravy black pepper tu pun sedap. Mild je rasa. Aku tak suka gravy black pepper ni sebab kalau jenis yang tak pandai buat, gravy tu jadi pahit sebab terlebih black pepper. Tapi, yang ini.. Memang thumbs up ! Abah pun suka gravy dia. Ahaiiii....

Hari tu, aku order Milo Ais. *jahanam diet manis* Disebabkan glass tu berwarna biru, air tu nampak macam kurang menyengat. Tapi, bila minum, kaw gila baq hang. Memang sedap ! Power ! Melekat ! Aku buat muka toya sambil suruh Abah try.. Lepas Abah try, Abah senyum. Kaw nya ! Sedap nya ! Saje buat muka bajet air tak sedap, realiti dia Milo Ais tu memang menyengat !

Agak aku nak balik lebih kurang jam 11 lebih, kedai croissant taiyaki ni tengah buat preparation. Aku pernah try seakan croissant taiyaki ni dekat Sunawy Carnival Mall dulu, boleh baca SINI. Tapi, yang dekat Food Court Singgah Sat ni aku tak pernah try lagi. Nanti, kalau hampa dah try, bagi tau lah aku sedap ka idok.

Ada kemudahan surau dan tandas jugak. Kedua-duanya bersih dan teratur. Cantiklaaa... 

Food Court Singgah Sat ditutup lebih kurang pukul 3 pagi. Bukak pulak, bergantung kepada jenis kedai ye.

Okey lah ! Sebab aku takut hampa sesat, aku tepekkan jugak maps kat bawah ni buat panduan. 



Till Then ! See ya...

You Might Also Like

4 comments

  1. akak tau food court ni tp blm p lg. hasil usahasama ex supervisor kilang akak keja. rsnya car wash tu tmasuk skali dgn projek depa

    ReplyDelete
  2. kalau macam ni dah tak singgah sat, tapi singgah sampai kena perambat balik..haha

    ReplyDelete
  3. insya allah ada kesempatan ke utara nnt sy sggh... bangunan setee aishah tu sy perasan kalu dtg ke penang / kedah... so boleh agk kt mn tmpt nyer ni ;-)

    ReplyDelete
  4. duk selalu p beli jeruk ja..xpernah singgah mkn sini lg,,,

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored