TAMAN RIMBA BUKIT MERTAJAM

9:39 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Okey ! Ini cerita basi yang berlaku masa Dikdik ada kat Penang lagi. Sekarang Dikdik dah ada kat KL pun. Dah banyak kali niat nak ke Bukit Mertajam ni, tapi atas pelbagai faktor, sentiasa ja terhalang. Finally, sampai jugak.

Dua kali jugak datang sini sebelum Dikdik balik KL. Kali pertama, kami hiking menggunakan trek jalan tar. Dari segi laluan, memanglah tidak mencabar, cumanya jalan yang agak curam agak memenatkan terutamanya bagi yang tidak biasa. Ramai juga yang menaiki basikal di sini, jadi berhati-hati lah ye.

Walaupun kami memulakan pendakian agak lewat, lebih kurang jam 10 lebih, tapi disebabkan pokok yang rendang, tak tersa sangat bahang panas, dan orang pun masih ramai lagi.


Kali kedua, kami berniat serta beritlizam untuk menggunakan jalan denai pulak. Perasaannya agak berbeza kerana tidak ramai yang menggunakan jalan denai seperti jalan tar. Trek nya tidaklah mencabar seperti di Gunung Datuk, tapi masih seronok dan agak penat terutamanya setelah kekenyangan pagi tu. T_T

Sungguhpun, berhenti banyak kali, tapi trek denai mengambil masa yang lagi singkat dari trek jalan tar. Dan sekiranya ada menggunakan lalaun trek denai, dan dah berasa malas atau penat, anda boleh turun ke trek jalan tar. Ada satu persimpangan yang boleh anda ambil untuk turun ke trek jalan tar. Tapi, persimpangan tu kira-kira dah nak sampai puncak jugak sebenarnya. Heee


bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,


Disini jugak terdapat sungai yang dijadikan seperti kolam untuk anda beriadah sambil bermandi manda. Biasalah, air bukit semestinya sejuk. Pada kali pertama ke sini, sempatlah kami merendamkan kaki. Memang terasa kesegarannya.


bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,


Kali kedua ke sini, kolam dicuci pulak. Makanya, tak dapatlah nak merendam kan kaki. Huk2.. Sewaktu nak menaiki ke trek denai, jumpa jugaklah anak sungai, tapi setakat nak basahkan kasut bolehlah. Nasiblah tak bawak baju hari tu, kalau tak, buat penat saja. Hehehe


bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam,



Berhajat untuk datang ke sini lagi. Tak jemu rasanya, walaupun penat, tapi seronok bukan kepalang. Lemak pun turut terbang, badan pun terasa segar.

You Might Also Like

13 comments

  1. nanti kita hiking sama-sama noo..

    ReplyDelete
  2. berniat dan beriltizam..nampak nau bersungguh tu.haha

    ReplyDelete
  3. wahh ada sungai kat situ ek..best lau dpt mandi pas hiking hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. ada sungai.. tapi, pi kali kedua tak boleh mandi, dok cuci.. sadisss

      Delete
  4. lamanya tak tracking camni..jom kita gi sama2...tapi nanti kena tarik Acik ler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tarik pun tak pe Acik.. janji kita sama2 sampai puncak

      Delete
  5. Tahun ni blm ada aktv hiking lg, insyallah dlm masa tdekat =) suka tgk view nature ni =D

    ReplyDelete
  6. bestnya. dah terbayang2 dah turun bukit letih terus lompat masuk dalam air tu. mesti heaven je rasa

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored