KENAPA AKU.. ??!!

1:27 PM

Assalamualaikum. Holla ~

Suddenly terfikir kan hal nan satu ni. Seiring dengan usia yang kian menginjak, rasanya macam nak ubah penggunaan kata ganti namadiri. Serasa, "aku" mungkin dah tak berapa sesuai walaupun sebenarnya syok guna perkataan aku ataupun membaca yang menggunakan kata ganti nama diri sebagai "aku".

Sebelum ni, pernah guna perkataan lain yang memulanya rasa cam best, tapi bila lelama, rasa macam geli geleman lah pulak. Sudahnya, ku tukarkan kembali menjadi "aku".


Image result for kenapa aku
Credit to Google

Okeh ! Gambar di atas tiada kaitan dengan entri.

Sebelum ni, lebih suka menggunakan "aku" sebab rasa dekat, bila orang baca, rasa macam dia yang tengah mengalaminya. Ke aku sorang ja yang rasa macam tu ? Yes ! Memang rasa macam tu, rasa macam diri sendiri yang tengah mengalaminya.

Tapi, tak pe lah. Mungkin jodoh dengan "aku" sampai sini sahaja. Redho. Pasrah. Menyerah.

Image result for happy gif
Credit

Fikir punya fikir.... decided to use MZ. Kenapa MZ ? Meh nak story...

Yes ! MZ lagi suka kalau orang panggil nama MZ, Zafirah instead of short name such as Zaf, Firah, Fira, and etc.. Banyak lagi nak senaraikan, cukuplah sekadar pembuka kata. Sebabnya, Zafirah je yang ada maksud, yang pendek-pendek atau dikenali jugak sebagai nama panggilan, tak de maksud. Kenapa nak panggil satu nama tu kalau tak de maksud kan ?

Tapi, yelah.. Untuk memudahkan panggilan, have to cut it short, jadi seperti yang berikut even sebenarnya MZ tak suka. MZ lagi suka nama Zafirah, penat tau Ibu MZ pikior nak boh nama apa, penat defending my name during kids.

Dan sebab rasa korang akan tetap guna the short name, so MZ tukarkan Zafirah menjadi MZ and MZ stands for MiamorZafirah. Muhehehe... And as short form, jadi lah MZ. *repeatable*

Kenapa MZ boleh jadi short form ? Sebab MZ adalah short form kepada full name, so kalau nama penuh dia, korang still akan sebut MiamorZafirah kan ? Heee..

So, that's all MZ nak merepek meraban hari ni. Officially today, 02-March-2017, changed from "aku" to "MZ".


Image result for the end gif
Credit


You Might Also Like

9 comments

  1. akak suka guna 'aku'..laju je taip.rasa cam cakap ngan kawan baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah.. tapi tetiba dah rasa tua pulak.. tapi maybe for sometime ja.. kikiki

      Delete
  2. Memang seeloknya kalau nama yang baik dan ada makna tu kita panggil nama penuhkan. As if doakan orang tu jugak,.. 😊 Hai, Zafirah. Akak singgah sini sekejap.

    ReplyDelete
  3. wahh, seiring dgn usia blog, nama pon nak upgred erk., hehe2

    ReplyDelete
  4. Saya kalau tulis entri prefer "saya". Kalau orang lain tinggalkan komen mereka akan tulis short form "NK" = Nora Karim. Salam kenal Zafirah... 😁

    ReplyDelete
  5. Saya dah cuba banyak kali nak tukar "aku" kepada "saya" hahaha. tapi malangnya bila dah tulis separuh, rasa macam geli pula bila baca balik. so kena tukar juga

    ReplyDelete
  6. Nama kak ekin panjang hihihihihi.. Singkatan ada yg shikin, ikin,ekin blog pulak nama panggilan daripada anak saudara cik ash tu lekat nama cik ash.. Muda sokmo hihihihi

    ReplyDelete
  7. saya mmg tak reti guna aku. kalau bw saya selalu guna shortform utk rujuk orang itu.

    ReplyDelete
  8. hahaha.. all the best.. masih selesa tulis entri dengan Aku..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored