SEBENARNYA.MY - APAKAH ?

4:39 PM

Assalamualaikum. Holla ~

Selalu je dapat message berantai, tapi tak tahu kesahihannya kan ? Rasa macam nak share, tapi satgi kalau salah, kena tembak bertalu-talu pulak, nak-nak yang melibatkan keselematan, bukan sembarangan tau boleh sebarkan, tapi tak share rasa bersalah pulak kalau ianya betul.

Dah banyak kes yang berlaku tahun ni, kesian mereka yang tak bersalah / teraniaya. Niat kita 
memang betul, supaya orang lain berhati-hati, tapi kalau message yang disampaikan tu salah, haaa...
Buta je tau orang tu kena maki berbakul-bakul. Itu kira okey lagi, tahu je lah rakyat Malaysia
kan memang prihatin, silap hari bulan ada pulak rakyat Malaysia yang pi cekup mangsa teraniaya tu.
Dah kena cekup, dapat "hadiah" pulak tu. Tak naya weh ? Kena kat family hampa, cemana ? T_T

Dan disebabkan itu, pihak SKMM telah mengeluarkan sebuah laman web SEBENARNYA.MY
Apa yang ada dengan Sebenarnya.my ni ? 


sebenarnya.my, macam mana nak check kesahihan sesuatu message, message berantai,


Haaa... kalau hampa dapat message berantai dan cuba untuk memastikan yang message itu adalah benar, hampa bolehlah check dekat Sebenarnya.my ni.

Maka dengan ini, hampa akan lebih berasa yakin untuk menyampaikan sesuatu maklumat itu. Kalau message yang diterima adalah benar, bolehlah berkongsi dengan orang lain supaya bersama mendapat manfaatnya, kalau message yang diterima adalah PALSU, sila simpan didalam kotak Recycle Bin.

Haaa.. penat dah MZ bebel ni, hampa paham dak ? Kalau tak paham jugak, hampa singgahlah Sebenarnya.my.

Sebenarnya.my menggunakana slogan TIDAK PASTI JANGAN KONGSI. SO, jangan kon







You Might Also Like

11 comments

  1. Salam singgah sini dik MZ...kadang terima juga mesej berantai ni tapi tak pernah layan pun....sebab takut tak betul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. macam2 sekarang ni kan... haihhh

      Delete
  2. Oh! Ini rasanya ada keluar berita haritu, ada tengok. Catchy betul nama website dia supaya senang nak ingat. Kalau berita tak tahu sahih tak sahih, jangan share tapi selidik dulu. Kan! 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... kalau dapat message berantai yang kurang pasti kesahihannya, bolehla check sini... :)

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored