BURNIN CALORIES BEFORE RAMADHAN

9:58 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Ini cerita sebelum Ramadhan hokey. Sat gi hampa ingat MZ gagah pulak memanjat time posa-posa ni. Biasalah, kalau Dikdik balik, memang banyak sikit aktivit MZ, dari aktivit berpanas berhujan, sampailah aktiviti window shopping shopping. Perempuan kannn...

Lokasi biasa, Cherok To'Kun, Bukit Mertajam. Kali ni, dah 3 kali lah MZ pi dengan Dikdik sepanjang tahun 2017. Sekali guna Trek Denai, dua kali lagi, guna trek jalan tar ni. Bagi yang ternanti-nantikan entri Krabi dan Langkawi, MZ stop sat na.. Bukan apa, bulan-bulan posa ni, sapa nak pi snorkeling kat Ao Nang tu ? Aiyayaya...

Cherok To'Kun ni memang dah famous pasal panjat memanjat ni. Kalau nak tau first time punya experience dekat sini dan macam mana rupa Trek Denai, rajin-rajinlah throwback entri kat bawah ni.. entri lump sum..

Seronok sebenarnya kat sini, sebab memanjat bawah dedaunan yang rimbun dengan angin yang sepoi-sepoi. Dikdik kalau balik ja, mesti MZ teringat Bukit Mertajam ni. Macam biasalah, Dikdik mesti tertinggal kat belakang, hakak dia bebajet gagah ni sentiasa mendahului, dan disebabkan itu, gambar montot hakak dia mestilah banyak kan.

Teringat pulak time hiking dengan BMFA dulu. Even, kau lambat, tapi derang tak pernah tinggalkan kau. Derang ada je, bagi kata-kata semangat, kipas bagi hangin nan syahdu.. how time flies... I miss my BMFA so much ~ *lap air mata*

Meh la tengok pemandangan Bukit Mertajam sebelum MZ lap air hidung pulak. By the way, pendakian sesi kali ini, sesi yang paling lama sepanjang memanjat bersama Dikdik. Anyway, we still have fun doing it, and like usual, pekena milo ais dan te ais sedap sepukal sebelum balik.


bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,


bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

Dari jauh dah nampak muka merah MZ. Sejenis kalau penat, memang muka merah ala-ala mat saleh. Kuikuikui.. *mohon jagan ban MZ*



bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,


Time ni belum sampai kat atas lagi. Hampa rasa ? Sebaik lah ada dedaunan rimbun, kalau idak, mau MZ guling ja dari atas sampai bawah

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,

bukit mertajam, hiking, trek denai, trek jalan tar, taman rimba, susah tak trek bukit mertajam, cherok to'kun, cara ke bukit mertajam, cara ke cherok to'kun, apa yang best kat sini, syok ke bukit mertajam, ketinggian bukit mertajam, masa yang diambil untuk ke atas,


Okey done ! Muka penat ka puncak.. MZ pun sejenis manusia yang kalau penat, hilang terus rasa lapar. Untungkan ? Boleh kuruih cepat sikit....

Masa untuk turun adalah lebih singkat dari masa untuk memanjat. Al biasalah tu... Walaupun penat, memang puas hati dan akan terus repeat Bukit Mertajam ni. Siapa yang teringin nak ke Bukit Mertajam ni jugak, boleh pasang niat lepas rasa hokey.

Till then. See ya ~

You Might Also Like

1 comments

  1. akak kalau penat lagi lapar lah..haha.tapi memang, bila adik balik lagi macam2 aktiviti.

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored