SIAPAKAH ZOMBIE DALAM ISLAM ?

9:25 AM

Assalamualaikum. Holla ~

MZ ada terbaca pasal Zombie ni dan MZ nak sangat share dengan semua readers supaya kita tak tersalah dek kerana kita sering kali disuap dengan perkara-perkara negative dari barat. Wallahuallam... Cerita yang MZ nak kongsikan ni, semoga ada sesuatu untuk kita naaa...

Percaya tak kalau Zombie itu ialah sebenarnya tentera Allah yang diutuskan untuk menghancurkan kafir laknatullah. Apa yang terlintas dalam fikiran hampa bila sebut pasal Zombie ?? Mesti terbayangkan susuk tubuh manusia yang berdarah-darah dan sedang mengejar manusia untuk digigit dan dijadikan mayat hidup berikutnya. Inilah yang barat set kan dalam minda kita bila sebut pasal Zombie.

Barat telah mengklasifikasikan Zombie sebagai mayat hidup yag tidak memiliki fikiran dan bernafsu serta menjadikan manusia sebagai pemangsanya. Daripada novel, movie sehinggalah ke game, Zombie haruslah dilawan serta dibunuh untuk menjamin kesejahteraan hidup kita.


islam. Zombie, media barat, siapa Zombie dalam Islam, Brazil, Afrika, Portugis, sejarah Islam dunia,

Tapi.. sejauh manakah klasifikasi barat terhadap Zombie adalah benar ?Zombie adalah nama salah seorang daripada pahlawan Islam di Brazil suatu ketika dahulu.

Pada abad ke XVI, lebih kurang 1550 Masihi, Islam mula memasuki Brazil. Portugis memasukkan kanak-kanak Afrika ke Brazil sebagai buruh di ladang tebu. Majoriti kanak-kanak dari Afrika ini beragama Islam dan dengan itu agam Islam pun semakin berkembang di Brazil.

Selain daripada warga Afrika yang memang beragama Islam, penduduk asal Brazil pun ada yang sudah memeluk Islam. Makanya, kaum muslimin menjadi makin kuat, bukan sahaja dikalangan buruh di ladang tebu malahan di kawasan lain.

Pasukan Salibis telah merasa tergugat dengan ini dan kemudiannya mengambil tindakan untuk menghabiskan Islam hingga ke akar-akarnya. Mereka telah menganggap Islam berjaya dihapuskan. 

Pada tahun 1643, muncul seorang pahlawan Islam yang gagah berani dan menyatakan Brazil adalah salah satu negara Islam dan seterusnya menyebarkan dakwah kepada para pemimpin di Brazil. Pahlawan tersebut bernama Zombie.

Pasukan Salibis mengaggap Islam telah lama pupus, namun tanpa sedar Zombie telah menghidupkan kembali Islam. Dan disebabkan itu, Pasukan Salibis telah menjadikan Zombie sebagai target. Malahan nama Zombie sendiri telah diburukkan sehingga ke hari ni. [Tarbiyah.net]

Boleh tengok cerita pasal Zombie ni di YouTube menggunakan link INI. Ada jugak video lain pasal Zombie. Rerajinlah click ye.

You Might Also Like

3 comments

  1. perkongsian yang sangat bagus, selama ni kita dimomokkan dengan cerita zombie yang menakutkan. rupanya zombie pahlawan islam.

    ReplyDelete
  2. Baru first time dengar pasal ini.. Perkongsian yang ohsem..

    ReplyDelete
  3. 1st time tahu hal nie. baguslah kak share info unik cmnie. bak kata boboy, terbaik. :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored