BERADABLAH SIKIT !

11:30 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Dengan zaman teknolog yang canggih, segalanya menjadi mudah. Namun, dalam kemudahan yang terhidang di hadapan mata, masih ada kekurangannya.

Whats App, WeChat, Telegram even sekarang Messenger (FB) pun boleh ada group. Tak kisah lah kan pasal group ni, dengan ada nya group ni lagi mudah nak hebahkan maklumat.


Image result for media sosial
Ihsan Google


Tapi, yang tak syoknya pasal group ni.. contoh, group ni nama dia group Info.. tapi, dalam tu bukan setakat info, orang Tanya soalan pun ada. Tak kisahlah dia nak Tanya soalan, dah nama pun group info. Tapi, aku rasa sesetengah individu telah salah paham maksud info yang sebenar. Kadang selalunya, soalan yang ditanya sebenarnya boleh cari dalam Google.


Image result for annoying
Ihsan Google


Misalnya.. mana pejabat pos terdekat dengan kawasan *(&^^* ? Berapa nombor telefon pejabat kerajaan sekian sekian ? Kalau buat IC berapa hari boleh siap ?

Aku rasa annoying dengan soalan-soalan yang sedemikian. Aku paham, derang nak informasi, tapi yang aku tak paham kenapa derang malas sangat nak cari sendiri, kenapa semua benda nak kena Tanya dekat orang lain ? Kalau derang PM, someone from that group untuk Tanya soalan, doesn’t matter to me, ini Tanya dalam group.

Buang data, buang masa, penuhkan memory phone aku. Memang lah soalan-soalan tu tak makan memory dalam kadar yang banyak, dah kalau 10 orang Tanya soalan yang sedemikian, 100 orang ? Tak ke penuh ? Macam mana pulak dengan phone orang yang dah “nazak” ? Consider lah sikit.

Jangan malas, cari sendiri, unless soalan tu susah sangat, nak cari dalam Google dah tak jumpa dah tak sempat, okey lah kan. Setakat soalan yang korang boleh Tanya dekat Google, search lah sendiri. Kadang ko Tanya, tak de orang jawab pun kan, baik ko Tanya Google, dah sah-sah ada jawapan. Orang yang tolong jawabkan untuk ko tu pun, Google tau kadang.

Image result for jangan malas
Ihsan Google

Haaa.. kan ahkak dah bebel panjang hari ni. Hakak dah lame perhatikan je, tapi dalam hati hakak menggelegak je.

Naaa.. naaaa.. naaa… tolong pesan kat kawan-kawan sekali naaa.. ucapan terima kasih hakak dahulu kan.. 

Image result for sharing is caring quotes
Ihsan Google

You Might Also Like

12 comments

  1. betul jugak.. setuju sangat org la ni mmg kebanyakan cm tuh,, marilah sama22 perbaiki diri kita :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa.. tu lah.. geram rasa.. kita nak malklumat yang betul, yang on the spot.. adeh

      Delete
  2. Replies
    1. Haaa.. nasib admin dah tendang separuh semalam

      Delete
  3. Berasap nampaknya, cik Firah. Akak pula geram dengan group masjid kariah kampung akak. Gunakanlah untuk update aktiviti ceramah ke, share info/isu2 agama,..ini gambo dinner ngan suami pun nak share,..anak gi tadika pun nak di up kat group tuh. Jatuh moto tangan geser ngan tar pun nak citer kat situ! Tak serve purpose!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu lagi ntah pape kak... tu lah.. derang ni kadang sengaja bebuat tak paha.. padahal dah terang2 nama group tu dah tulis tujuan group tu

      Delete
  4. ada gak join group macam tu last2 berterabur terus keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. lagi senangkan ? fikir nak info je, tu yang stay

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored