Tragedi : Anak vs Escalator Vs Handphone

9:30 PM

Assalamualaikum....

Sebab terlampau malas/ sibuk/busy/ alasan... banyak no cerita yang tertangguh serta basi dah nak story kat hampa... even dah basi, hampa janganlah buang dalam sampah naa.. dah tak sedap pun, hampa hadaplah jugak.. hokey!! ameklah hati ai yang penuh dengan taman ni sikit.. ahaks ~


Bebaru ni ibu ada tunjuk satu video... seorang budak jatuh sewaktu bermain dengan escalator.. haihh.. skema pulak ayat akak adik korang ni an... huh! scary.. ada tengok tak..?? kalau tanya ai, apa nama tajuk video tu, ai memang tak tau... sebab ibu yang bukak and tunjukkan.. sumbernya dah tentu FB.. ai kan bukan peminat FB.. ai kan anti sosial.. jadi, manalah ai tawu... hehe.. yang anti sosial tu, ai tipu... ai active ja IG.. tapi, FB.. memang langsung tak bukak.. argh..!! hidup ai bukan lagi kat sana... ai mampu hidup tanpa FB.. biaq tak berdunia, biaq tak tau cerita terbaru, biaq jadi orang terakhir yang tau berita.. ai tak kisah... ai bahagia dengan cara macam ni... ^_^

Eh... off topic pulak... bukan nak cerita pasal tu sebenaqnya... ibu cakap jugak, budak yang jatuh tu meninggal.. innalillah ~~ ngeri tengok dia jatuh.. kalau tengok dari segi dia jatuh, memang tak selamat kot.. patah riukkk.. bayangkan dari tingkat 3 ke tingkat 2.. *tingkat berapa tu ai bagi contoh ja... tingkat sebetoinya, ai tak tau.. hehe..* sebabnya, mak dia busy dok main talipon.. eh... bukan cakap tak boleh main talipon.. in fact, semua orang sekrang ni banyak habiskan masa derang dengan fon.. err... termasuklah dengan yang tukang taip ni.. mihmihmih....

Akak2, abang2, adik2 yang ada anak tu.. yang tak de pun boleh baca.. nanti cakap ai ni diskriminasi pulak... heee... baca ni ye.... kadang2 message or call dari someone tu memang penting.. memang yang tu yang kita dok tunggu 2 3 hari ni sampai tak boleh tidoq malam... tapi, janganlah pilih port yang salah untuk meninggalkan anak seketika dan melayani message or call tersebut.. oh... tidak dilupakan Whats App dan We Chat serta yang lelain lah.. nak2 pulak, Whats App dah ada call sekarang.. lagi seronok lah berborak kan...

Pilihlah tempat yang lapang, yang tidak membahayakan, bukannya di bucu2 escalator, bucu2 lif, bucu2 tangga dan seantero dengannya.. akak2, abang2, adik2 memang dah tahu bahaya main dengan "deme" ni.. tapi, anak2 akak2, abang2, adik2 takkan tahu unless dah kena... standard lah kan.. orang dewasa pun macam tu.. tapi, takkanlah hampa nak tengok terjadinya "sesuatu", baru hampa nak bertindak.. it's too late... nasi dah jadi buboq kot oii... pepatah English ada berbunyi, "better late than never!!" tapi, bukan semua situasi boleh apply ye... berbaliklah pada pepatah atuk dan nenek kita.. "beringat sebelum kena.."

Think twice... you can, if you want.. itu sajalah pesanan penaja untuk kali ini... harap akak2, abang2, adik2 bolehlah amek iktibar dari cerita ini.. sama2 beringat ye...


You Might Also Like

2 comments

  1. Assalam siti,
    akak tak boleh tengok video tu
    baru baca pasal post tu dah sebak
    teruih scroll lelaju sob3

    ReplyDelete
  2. aaa tulaa kes tu.. huurm seramnya.. tu takot bawak anak2 buah jalan2 tmpt2 macam tu.. kalo bawak pun yg besar n tua bleh dngr cakap je.. kenit2 dudukla rumah p jalan ngan mak pak sendiri ahaha..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored