AYAM MASAK BALI
9:00 AMAYAM MASAK BALI
AYAM MASAK BALI
Ni bukan entri dalam draf basi ye sedare sedari. Ni entri baru dan masih fresh lagi hokey. Memang lah time Ayam Masak Bali tengah popular sudah berlalu. Tapi, masalahnya, aku baru nak try rasa/ masak/ makan Ayam Masak Bali ni.
Okey ! Lupakan part makan sebab aku tak sempat nak rasa pun Ayam Masak Bali ni. Semua orang cakap Ayam Masak Bali air tangan aku ni, sedap. Masalahnya, aku sendiri tak sempat rasa. Adik time tido pun sempat bisik kat telinga aku yang Ayam Masak Bali ni sedap. Hehehe
Bahan-bahannya
Ayam (aku guna dalam 6 ketul)
3 batang serai dititik
4 tangkai daun kari (ceraikan dari tangkai)
1 sudu besar kicap manis
Gula melaka (adjust mengikut rasa)
3 sudu besar cili kisar
3 biji bawang besar (kisar)
5 biji bawang putih (kisar)
Halia (lebih kurang seinci)
Belacan
Minyak masak
Garam
Air
Cara-caranya
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam, gorengkan separuh masak dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak goreng ayam tadi (kuantiti dikurangkan), goreng serai dan daun kari sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
4. Masukkan kicap, gula melaka, belacan dan garam secukup rasa.
5. Apabila sambal dah sebati, masukkan ayam dan gaul sehingga sebati.
6. Kemudian masukkan air sikit untuk jadikan ia berkuah.
Walaupun namanya sambal, aku tetap buat dia bagi berkuah sedikit. Sebab family aku memang makan jenis berkuah, tak de kuah sat lagi, bising pulak. So, sebab tu nampak berkuah sikit. Kalau tak nak berkuah, tak payahlah letak air ye.
Ohh ! Kalau perasan, aku masak memang tak letak bahan penambah perisa. Maaf ! Sebab memang aku tak guna bahan penambah perisa time masak. Sebab Ibu pun memang tak guna, so do I. So, kalau yang guna bahan penambah perisa tu, pepandailah adjust time bila nak tambah penambah perisa tu ye.
20 comments
singgah pagi..
ReplyDeletesalam jumaat..♥
menarik...
hye ~ thank you singgah sini Nieyl...
Deleteyui pn xsuka tmbh bahan perasa..
ReplyDeletetu lah... kalau makan kat kedai, dia terlebih letak bahan perasa,t erus tangkap kepala.. haih
DeleteMmg terbaik sambal bali ni
ReplyDeletetunggu air tangan kak lia pulak laa.. mesti lagi sedap.. yummeh !
Deletesy pun xpenah try lg sis..nnt nk try laa..
ReplyDeleteokey ! selamat mencubaaa
DeleteKitorang kalau kat kampung belah nenek time raya mesti buat sambal bali! Tapi daging lah hehe.
ReplyDeletewahhh !!! mesti lagi sedap kan guba daging...
Deletekalau akak tau resepi ni je..ayam masak beli. gi kedai, beli..hehe
ReplyDeletehahaha.. ketat perut kite...
Deleterajin zaf masak skrg
ReplyDeletenak naik pelamin kut
cia cia ciaaa
hahahaha.. aminnnnn
Deletesekarang full time houseladies bila cuti.. tu yang rajin.... ^_^
laa..nape pas mask tu x rasa dulu..rugilah tak tahu sedap yg adik ckp tu...masak pos ke sini semangkuk
ReplyDeletesebab lepas masak tu kelam kabut nak keluar pulak... T_T
Deletekalau Firah, pos mangkuk je boleh tak Sis JM ??? ngeee
sama laa tak suka letak penambah perisa.. bila nak masak untuk Eyda?
ReplyDeletegimme pai !
DeleteBoleh.. nanti kita buat pot luck reramai naaa...
lama tak makan ayam masak bali ni.. lama tak beli ayam sbb mahal hahahahha
ReplyDeletekat rumah pun sebenarnya dah lama tak beli ayam... raya hari tu baru start beli balik.. tapi, tak kerap macam dedolu
DeleteTerima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^