Mee Udang Ayu, Teluk Kumbar.. thank you Kak Nun...

8:46 AM

Holla ~~~ Assalamualaikum... good morning... hari ni apa plan..? plan nak masak..? plan pi jalan2...? plan pi kenduri ka...?? ni nak share pasai mee udang Ayu kat teluk kumbaq tuh.. tapi, ni cerita minggu lepas.. baru nak suruh jari jemari bekerja.. delay seminggu.. hehe.. ni first time aku pi even dah dengaq nama dia bertime2... credit to kak Zainun, MS aku sebab dah berjaya menjejakkan kaki aku kat situ.. hehe... since aku stay kat seberang, depa (k.Nun and k.Aida) dok belah island, so aku kena lah travel pi belah sana.. kedai tu pun memang belah sana... k.Aida tu assistant aku kat kilang.. janji ngan k.Aida nak jumpa dekat Petronas Kg Jawa dalam pukoi 3.. but then, aku keluaq terlambat sikit sebab memenuhi tuntutan hati buah hati kesayangan hamba.. bonda ku yang tercinta... sampai ja dekat roundabout nak pi BJ tu, dah nak start hujan.. pederaih pi Petronas... tengok2 k.Aida dah sampai.. nasib baik dia pun baru sampai.. hujan.. so, tak dak lah rasa bersalah sangat.. heee... and hujan pun meneru meneram dengan lebatnya... since naik moto, and k.Aida tak bawak raincoat, so bertapalah disana.. tunggu sampai hujan seriat... paham dak...? hee... masa dok tunggu tu, ada satu viva ni, nak pam tayar time hujan2 tu.. ala2, pilem melayu sikit.. awek or bini or tunang dia tunggu dalam keta.. suddenly, pommmm...!!!! mata ni pun mula melilau... then, tengok mamat tu tengah pegang pam, pandang keliling sambil senyum2... hahahaha.. tayar pecah dooo..!!! tak taw lah mamat tuh boh pressure sampai berapa.. takkan tak besa kot... then, dia drive pi kat satu sudut Petronas tuh.. tengah hujan kot.. time dia turun nak pi bukak bonet, attendant Petronas tu soh alih keta, pi dok bawah bumbung.. takkan nak tukaq tayar dalam hujan kot an.. drama melayu betoi.. heh2.. memandangkan dia parking disebelah bangunan, jadi di exact story aku tak taw sangat.. dia or attendant tuh yang tukaq kan.. sebab, attendant tu dok disisi dia sampai dia siap.. hujan seriat.. let's jom... 

hahaha... (tak cerita dah gelak..) kami silap jalan masa nak pi amek k.Nun.. kebetulan jalan tu ada kenduri.. pastu memasing dok pikiaq celah mana nak lalu nih.. heee.. rupanya bukan kot tu.. tu pun selepas tanya mak cik juai coq pisang tepi jalan... sampai kat mee udang tu dalam pukul 4 macam tu... tak ramai sangat, tapi adalah orang... multi races.. kedai dia bersih.. kemas... kedai dia kat dalam kawasan rumah dia jugak.. so, tak gaduh la nak bayaq sewa bagai... k.Nun cakap dulu mee udang tu ada size.. but now, dah standard.. sepinggan RM 14... 




haaa.. cam ni lah rupanya.. nak makan, kena tunggu... sebab dia jenis buat sepinggan2.. contohnya, satu meja, order 5 pinggan... so, dia buat untuk 5 pinggan la.. dia tak buat excess or buat awai2 to ensure the taste is there.. k.Nun cakap kedai ni dah lama jugak.. 10 tahun plus rasa.. dari kedai biasa2, sampai lah la ni.. kat sini ada disediakan surau jugak.. comel ja surau dia... so, senanglah.. sambil tunggu mee, boleh solat sekali.. ada satu kedai nearby, nama dia S****, dulu depa cakap situ sedap.. ibu pun cakap macam tu... but now, taste dia dah kurang... sebenaqnya, deret tuh memang ada banyak kedai mee udang... so, bolehlah cuba mee kat kedai lain kalau dah rasa tersalah masuk kedai... 

mee tu sepinggan ada 3 ekoq udang.. udang dia memang fresh sebab situ dekat ngan laut.. dah la fresh, besaq lah tu.. penggila udang mesti puaih hati if makan... k.Aida cakap kuah dia sedap.. agaknya untuk orang yang tak berapa minat macam aku ni ja yang cakap kuah dia, okey lah ~~~ lidah kita tak sama kan.. so, feel free to try.. mana taw.. tu selera hampa.. esok lusa dok ulang pi situ ja... kannn......




nampak tak keterujaan k.Aida di situ... udang nampak..? heaven untuk penggila udang...




Thank you k.Nun sebab belanja.. next time, Fira lak belanja keh.. sayang k.Nun... k.Nun ni baik orang dia.. lembut ja.. cakap pun lembut.. ai suka u know.. rindu kalau tak jumpa k.Nun sehari.. busy macam mana sekali pun, mesti menepek sat sebelah dia.. haha... then, singgah rumah k.Nun solat asaq... cantik rumah dia... pas tu, baru pi rumah Syela... Kak Ani buat open house lagiii... kali ni tak syiok sangat sebab abg long Lan and Aidil tak dak... ada aku and Yan ja.. selalu kami berlima.. haish.. rindu kat depa.... tak pa.. tak pa.... nanti Yan ajak buat bbq kat rumah dia.. abg long.....!!! bila nak balik...?? hehehe... nahh... penutup diaa... belanja selfie satu pada hari kejadian.. jangan marah haaa...


You Might Also Like

4 comments

  1. salam singgah. sedap ngat aih. terliuq kami kat sini. hehehee. tempat ni belum penah sampai lagi. syoknya kalau boleh p ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terliuq part udang kan.. haaaa.. mesti udang lovers kan... insyaAllah one fine day boleh sampai...

      Delete
  2. kalau ada udang alamat memang tak bole makanlah..allergik teruk kalau makan udang T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. rugi rugi rugi.. tak pa lah... boleh makan yang lain... ^_^

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored