Segmen Blogwalking : When I was A kid by Aina

10:08 AM


Click banner untuk join

Assalamualaikum.. Good morning...

Tetiba rasa tertarik nak join segmen nih lepas baca kisah #campakbelakang Cik Siti .. Nak share jugak lah When I was A kid.. hehe.. anyway thank ue kepada Cik Aina sebab buat segmen nih... I was born in month of October.. in a month lagi aku dah nak beranak la ni.. dulu2 lah... sekarang dah besaq panjang pun.. masa baru beranak dulu, aku lah yang paling "segak" antara kami tiga beradik... haish.. bukan nak perasan.. tapi, memang kenyataan sampaikan arwah moyang aku yang kami panggil tok nek tanya kat ibu, nih anak sapa....? anak ha ya nun dal wau kah..? hitammm.. paling gelap sekali time beranak adalah aku.. ibu putih.. abah putih... mai kat aku, nahaiiii... agaknya ibu suka makan kicap kot masa ngandung kan aku.. heee... and among kami tiga beradik, aku lah yang paling kecik sekali.. but now, still kecik gak.. wish to... hehe... and slowly aku bertukar colour.. hero memang datang lambat an selalu...? ada kaitan ka...heee... disebabkan lahir2 ja ada seorang abang, jadi sikit sebanyak aku terikut perwatakan dia... macam laki..pernah sekali, masa ni kami dok kat Manjung, abang dok menonton tv.. so, aku pun pi lah dok sebelah dia atas kusyen.. tengok dia dok terkangkang, aku pun ikut gak.. sekali ibu mai, ibu cakap lah jangan dok macam tu.. aku pun dengan slumber, "abang boleh.." ibu cakap, " abang laki..." .. then, baru realize yang aku ni pempuan.. terus duduk dengan sopan.. sikit ja... 

masa kecik2 jugak, ada banyak kejadian yang menyebabkan aku selalu kena ulang alik masuk hospital... antaranya ialah, time nih umoq aku dalam 4 tahun rasa.. aku memang ingat lagi keadaan nih.. abah nak pi jumpa kawan dia sat.. so, tinggal lah aku, ibu and abang.. kebetulan kat situ ada playground.. but then, abah dah pesan kat ibu jangan bagi kami main playground tuh.. bebudak an besa lah.. ketegaq.. aku kenyit2 mata sikit kat ibu, buat muka manja... mintak permission kat ibu nak main playground.. memula ibu tak bagi.. tapi, kasihnya ibu itulah menyebabkan aku berjaya jugak menjejakkan kaki kat playground tu.. sempat lah ibu hayun aku 2 3 kali atas buaian.. then, kelepukkk..!!!! hitam ~~~ pegangan ku terlepas.. lalu rebah menyembah bumi.. jatuh ke belakang hokey.. nasib baik kepala dulu, bukan muka.. if tak, mesti patah dah habis gigi.. tak comey macam sekarang.. kebetulan masa aku jatuh, abah pun sampai.. aku dengaq sayup2 ja suara abah.. abah marah ibu sebab bagi kami main playground.. sebak hati anak kecil ini.. sebab aku, ibu kena marah... sorry ibu... dan disebabkan kejadian itu, belakang kepala aku ada macam benjol air.. doktor cakap dulu, ada 2 kemungkinan.. maybe ok and maybe tak... kalau tak ok, dia akan effect kepala.. masa tu, abah sedih gila dengaq... benjol tu ada sampai aku sekolah menengah.. then, suddenly dia hilang.. tak taw pi mana.. masa sekolah2 dulu, kalau teringat cerita tu, or abah rasa benjol tu mesti abah hug aku tight2... tapi, aku ok je masa tu.. and now, alhamdulillah... aku sihat.. benjol pun dah hilang..

masa umoq aku 3 tahun pulak, masa nih dok dekat Sungai Ara... aku suruh abang switch on tv... dia boleh buat derk ja kat aku.. geram lak aku...!!! arghhh..!!! tepi tv ada meja.. meja tu boleh cunggit macam papan jongket... dengan itlizam yang tinggi, aku pun nak on switch tv tuh..meja tu lah medium aku dan switch tv.. dengan hati yang panaih, aku panjat meja tu pi on switch.. masa nak balik ke kusyen, meja tu terjongket.. apa lagi, terkepitlah jari kelingking kaki aku nan comey tuh... meraung aku.... abah cakap, darah menitik2... abah bawak naik motor nak pi klinik, terbang habih darah aku... isi terkoyak.. nampak tulang.. macam iklan kit kat.. kan kena kepak dulu coklat tuh.. haa.. macam tu lah jari aku masa tuh... then, aku dah tak ingat apa jadi next... and now, jari aku yan tu kuku dia tak sesempurna kuku yang lain.. dia pecah and tak boleh nak naik secara normal dah.. bekas koyak tu pun still nampak lagi....

kat rumah tu jugak, aku pernah langgaq jenang pintu... ibu buat milo dalam botoi and panggil aku pi amek... masa tu aku kat depan tengah tengok tv and ibu kat dapuq tengah masak... dapuq ngan ruang tamu dihubungkan dengan jenang pintu.. tapi, pintunya tak dak.. dah pi amek milo, and on the way nak pi tengok tv balik, aku terlanggaq jenag pintu tuh.. kedegukkkk!!!! hitam~~~~ aku tak tau jadi apa lepas tuh.. tapi, sampai sekrang dahi aku ada parut langgaq jenang pintu tu.. sampai sekrang aku terpikir, kuat sangat ka aku langgaq.. berapa km/h aku jalan sampai macam tu sekali effect dia kat dahi aku.... but, no answer.. heee...

masa dok kat Manjung, umoq aku 5 tahun.. tadika kat taski Abim.. ada sapa2 sama sekolah ngan aku dulu..? aku dah tak ingat dah nama kawan2 aku kat sana.. kalau hampa yang baca nih pernah sekolah ngan aku dulu, "hi"..... jom berkenalan balik.... heee... masa tu bulan posa, and aku baru pandai naik basikal... sampai2 rumah, tengok basikal ibu tak kunci, pintu rumah tutup.. apa lagi, letak bag, sauk basikal... main pusing2 dulu depan rumah.. bajet dalam hati nak masuk lambat.. nanti kalau ibu buka pintu, leh buat muka comey sambil buat peace.. ate nye, letih aku nunggu... tak dak plak ibu nak cari... memandangkan, matahari pun dah semkain garang, parking balik basikal and masuk rumah.. ibu tengah masak kat dapuq... then, pi cari ibu kat dapuq.. tanya ibu, "tau dak pasai pa orang balik lambat"... ibu tanya "ha pasepa"... ?aku pun cerita kan lah kebenarannya... ibu kata, "patut lah lambat".. ceh.. tu ja.. ingat kan nak risau, bukak2 pintu apa.. jengoq kat luaq...

abah cakap aku n i lidah lalang.. aku cepat sangat adapt dengan dialek setempat.. ada satu hari, aku balik sekolah and cakap Perak kat rumah.. terkejut abah anak dia cakap Perak.. hee... aku memang cepat berubah dialeknya.. mudah terikut dengan sapa aku cakap... sampai kawan2 aku masa kat kolej dulu tak percaya yang aku ni orang Penang, sebab cakap tak bunyi Penang... aku jenih masuk kandang kambing, mengembek, masuk kandang lembu, menge "moo"... hahaha.. ade ea...??? kawan Uni siap cakap aku Penang celup.. sedih ai tau... ai nak buat macam mana.. lidah ai ni lembut sangat.. maybe sebab suka makan sotong.. hee...

masa kat Manjung tuh jugak aku pernah join coloring contest.. nih bawah tadika... aku pelik gak macam mana aku boleh menang sebabnya ku color pun tak habis lagi.. heee.. nampak tak talent aku di situ... haha.. so, masa MC tu sebut nama aku untuk naik pentas amek hadiah, mata aku melilau cari ibu abah... sebab tak jumpa depa, aku tak naik pun amek hadiah tu.... lepas habis tu, baru jumpa... then ibu tanya, "pasepa tak naik amek hadiah.." ... hahaha... 

haih... macam banyak ja cerita lagi.. tapi, ni macam panjang dah ni... larat ka hampa baca banyak2 nih... ni belum cerita masa aku dok Kampung Pandan, kat rumah sekarang... too many memories.. tapi, zaman sekarang dah tak sama macam zaman dulu... bebudak sekarang dah tak teruja nak main petang2 ngan kawan2... how time flies... anak2 aku nanti macam mana lah kan... heee

You Might Also Like

10 comments

  1. Ouch ngerinya part jari tu. T__T terasa macam ngilu pulak membayangkannya.

    thanks sebab sudi join. ^^
    http://nurainahanis.blogspot.com/2013/08/senarai-peserta-segmen-blogwalking-when.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... kan.. nasib baik masa kecik2 cepat recover.. kalau sekarang.. mau makan bulan... heh2...

      Delete
  2. singgah blogwalking sini.good luck..^^

    ReplyDelete
  3. Banyaknya kisah 'hitam'.. kesian :/ Bhuahahaha orang Penang gak ea.. patutlah cakap Utara.. haha samalah kite, cepat sangat terikut dialek orang.. sekarang ada sorang kawan ni dari SJK(C).. Yun Sing SK.. so sorang mandarin, sorang speaking cewah.. pulok dia buat challenge nak chat kat facebook bhase mandarin kat media sosial padahal budak banana ni tak pandai baca pun mandarin yang standard.. so ape lagi, dah orang cabaq so kite cabaq balik nak taip bhase malaysia.. haha bukan bhasa melayu tu, bhase malaysia xD Dia ok je.. tapi dah warn.. memang ty kena terok2.. sebab ty jadi Penang+Klate+KL+Kedah+Ganu+Cina/India dan dishortform kan.. saja nak perkena member sorang ni xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. haah.. terlampau byk masa kecik dulu.. blh geng lah cmni.. hai pai sikit... haish.. macam pasemboq dah tuh.. tapi, pasemboq tu sedap tak..?? heee

      Delete
  4. CT datang singgah sini.. Maaf lambat baru ada masa menjenguk..
    Done follow sini lama dah..
    Jemput singgah -- When CT Was A Kid

    Jemput Singgah :D
    Komen Sikit Wajah Baru Blog CT

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored