Zebra Cake as per requested

2:47 PM

Assalamualaikum... hello uolls... seminggu sekali bersua rasa nak lompat2, jerit2 nak cakap yang ioll rindu sangat kat uolls... hahaha.. metafora berlebihan sebab overdose of sugar..

Next week dah nak cuti.. or ada yang dah start cuti.. seronoklah kan... have fun with your loves one... take of urself and themselves..

Hari tu kan cakap nak membaking sebelum kena pi kerja.. yes..! I did it... sebab mem'baking' lah pi kerja lambat... hehe.. tak pa... 
Hari tu cakap tak tahu nak guna resepi yang mana untuk buat choc cheese cake kan... lupa...?? meh tengok sini.. Kalau tak ribut, tak sah! so, pikir punya pikir dalam kesuntukan masa itu... ioll telah mengambil jalan singkat untuk buat butter cake ja.. muhaha.. nampak tak tahap kemalasan itu dah sampai tahap mana...

Untuk butter cake ni, sepatutnya kena guna 4 biji telur.. tapi, ioll guna 3 biji sahaja sebab ioll kekurangan telur.. sebelum buat tu dah check dah peti aias, tapi rupa2nya ioll kena tipu.. tu bukan telur mentah, tapi telur rebus.. huh! lagi satu, dalam mana2 resepi pun, ioll memang akan mengurangkan kuantiti gula... sepatutnya resepi ni menggunakan 180 g gula tapi ioll reduce to 150 g... terpulanglah kepada hampa... tapi, ioll memang tak suka memanis... 

Ioll beli Tartura cheese yang 250ml... yang macam bawah ni haa...


credit to Mr Google.. sebab nak cepat hari tu, ioll tak amek gambaq pun.. ioll pinjam dari Mr Google ye..

Half dari cheese ni ioll campak ja dalam mixer untuk di mesra kan didalam mixer supaya tiada unsur iri hati berlaku... half lagi daripada cheese tu, ioll mix kan dengan susu pekat manis.. half tu adalah mengikut pandangan mata ioll ye.. sebab ioll main agak2 ja... *sebab dalam dunia engineering tak boleh main agak2, ioll bantai main agak2 dalam dunia kulinari.. haha...* quantity susu tu pun ioll agak2 ja.. tengok paras rupanya yang telah me'melting'kan mata ioll, so ioll stop adding susu... kalau nak cair sikit, boleh tambah susu low fat, * ioll memang suka pakai susu low fat instead of full cream.. bajet nak kurus sangat kan...* tapi, kalau uolls tak suka low fat milk bolehlah gantikan dengan full cream milk or perahan lemon... tapi, ioll tak letak dedua pun.. hehe..

By the way, rasa mix cheese ni macam rasa kek cheese meleleh tu... haaa... gitu lah rasanya... then, sapukan loyang dengan butter supaya tak melekat... ioll tuang half dari adunan tu ke dalam loyang, seterusnya masukkan mix cheese tadi... ratakan keseluruhan loyang... ioll nak cepat, jadi ioll tuang ikut suka hati ioll...

Selesaikan mix cheese tadi dengan baki dari adunan memula tadi... siap... bakaq!!! time bakaq ni lah ioll pi mandi, solat and siap nak pi bertugas... usai sahaja kek masak, ioll keluarkan dari oven, terus ioll shoot ke kilang... T_T malam baru ioll nampak rupa kek itu...

Beginilah rupanya....


kak zebra, butter cake, butter cake lembut, resepi mudah, resepi ringkas, cepat dan mudah, cara mudah

Ibu cakap macam kek zebra... warna dia tak berapa nak gelap sangat sebab orang yang buat dia pun tak berapa nak gelap ioll pakai serbuk coklat yang murah... ioll cari Van Houtten tak jumpa.. ibu ubah kedudukannnya... sobb.... yang macam putih2 tu lah cheese nya... tak rata sebab tadi kan ioll cakap ioll tak sempat nak ratakan.. hehe... tapi it is an art what.. haha...

Ioll post kat IG.. adik order pulak... okeh! nanti dia balik kena buat lagi sekali...

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored