BUDGET TRIP KRABI DAY 3 PART 1

10:32 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Entri bersambung.. kuikuikui.. Day 3 at Krabi...

Itinerary day 3 adalah darat day. Hari ni, kami hanya akan ke kawasan tarikan pelancong tapi tak perlu naik bot. Pakej telah dibeli pada hari yang sama kami sampai di Krabi. Boleh tengok kat entri memula dulu.

Pakej di darat ni pun sebenarnya ada banyak. Jadi, hampa bolehlah memilih mengikut bajet dan destinasi yang dikehendaki. Setelah ahli mesyuarat tingkap selesai bermesyuarat, kami bersepekat untuk ke Emerald Pool dan Hot Spring. Harga paakej dia dah termasuk dengan pakej air, so MZ memang tak ingat berapa total cost untuk pakej darat ni.Sorry..

Sebab semalam dah kena tiau, malu oi bangsa asing tegoq cam tu, hari ni kami bertiga bangun dan bersiap lebih awal. Kami siap menunggu driver lebih kurang sejam awal tau walaupun menunggu hanyalah di ruang lobi guesthouse. We learned our lesson. Kui kui kui
Hari ni betul, kami sempat bersarapan maggie ramen dan Syahirah sarapan sejenis maggie jugak tapi bukan ramen. Jenuh dia tahan perut kalau pepagi makan makanan pedas. Usai makan pun driver tak kunjung tiba, tapi kami apa ada hal. Bergambar lah dulu kan... nangesnya, gambar tu, tiada...

Tak lama lepas tu, driver tu pun sampai. Sebesaq-besa van, penumpang hanya kami bertiga. Tapi, bertiga ni memang tak lah nak dok kat depan kan. Semua berhimpit kat seat yang sama, tak paa.. Selesa jugak.. Driver berhenti kat mana ntah, Dikdik berpindah ke seat belakang, freedom katanya nak tdoq.

Perjalanan ke Emerald Pool mengambil masa selama lebih kurang sejam. Masa sampai tu, kiranya orang pun tak ramai lagi.. Driver tu sangat peramah orang dia, rajin ajak berbual. Tapi, nak sembang banyak pun tak berapa nak reti sebab dia punya English not so good, so sad.

Kat kawasan Emerald Pool ni kawasan orang Islam, so makanan tak susah sangat la.. Itu yang diberitahu oleh driver kami lah.. since kami tadak simkad Thai, driver pesan jam berapa kami kena berkumpul balik dekat van. Ai ai cippp...   


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Ada jugak peta tourist's attraction kat Emerald Pool ni. Bayaran masuk ke Emerald Pool adalah seperti berikut. Hampa boleh baca dak bahasa Siam ? Ka nak MZ translate kan... kuikuikui..Waktu operasi turut dinyatakan.


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Ready to enter the underwater new world. Kan dah cakap, kami sampai agak awal, so time Q tidaklah mengambil masa yang lama. Tak lama lepas tu, teruih ramai.. Hazab nya MZ tengok nak Q. Dah la ada masa sejam ja kat Emerald Pool tu, rugi ja masa terbuang untuk Q. 

Ada jugak history pasai Emerald Pool. Rerajinlah baca, kalau malas, MZ nak buat apa lagi, sesat jalan lah jawabnya..


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Masuk je kat dalam kawasan tu, terus rasa nak melompat. Subhanallah.. cantik betul air kat dalam tu. Macam kaca.. Jenih yang amat.. tapi, masuk je kaki gergasi, terus air berkeladak. Macam cermin, retak seribu... geram pulak tengok...


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Haaa... nampak ja arrow ni terus menong masuk Tau dak, kalau ikut jalan tanah merah lagi dekat, 800 m sahaja. Letih oi jalan kat sini, tapi bolehlah cuci mata dengan kehijauan alam serta air yang jernih seperti kaca.... *ayat sedapkan hati*


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Sayup oi jalan, lepas tu dengan tadak orangnya.. dalam hati, aish... betoi ka jalan ni, awat tadak orang pun.. tapi tiap kali nampak arrow Emerald Pool lagi berapa meter, terus nak melompat keriangan. Dalam perjalanan tu bolehlah jumpa dengan Sra Kaew yang bermaksud Glass Pool cumanya kali ni dia tak biru macam dalam atas faktor lumut.


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Nampak ja signboard ni lagi rasa nak melompat. Ko rase ? Penat tau dak berjalan 1400 m, tapi tu pun kena berjalan lagi..


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Tengok la air yang turun tu.. Ya Allah, subhanallah, cantiknyaa... kan... adoiii.. geram kan tengok air yang jernih macam tu..


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,


Sebab teruja, kami naik ke Blue Pool, perjalanan lebih kurang 700 m rasanya, eh.. ke salah ke ntah.. tapi, perjalanan terasa jauh sebab baju dah basah dek penangan berkuak lentang di Emerald Pool dan jalan yang agak berbukit. Haihh...

Rupanya Blue Pool tu tak leh mandi, hanya boleh bergambar. Haihhh.. Penat weh memanjat, tapi takleh mandi. Blue Pool ni terjadi sebab suhu tanah tu. Perbezaan suhu, menyebabkan perbezaan warna air. 

Air kat Emerald Pool ni walaupun berkocak dengan kehadiran manusia tanpa henti, tapi airnya tetap tak berubah warna, tetap dok biru situ... Cantiknya la hai.. Subhanallah.. Tapi an, MZ rasa, dalam gambar dengan reality, reality lagi cantik, ke MZ tak pandai amek gambar.. Kuang kuang kuang 

Tapi kan.. ikan kat Emerald Pool ni cerdik-cerdik belaka. Depa tak mai buat spa pun kat kaki pengunjung walaupun dah stay static for quite several time. Sadis... Baru nak berangan nak buat free fish spa... 

Lepas dah agak puas berkuak lentang dan mendaki, kami kembali ke van.. Agak awal, dah takut terkono macam semalam... Kemudian, kami menuju ke lokasi ke dua, Hot Spring.. Tunggu entri seterusnya naaa....


You Might Also Like

3 comments

  1. baca pasal krabi... terkenang pekan aonang... memang chill jalan kaki area ctu

    ReplyDelete
  2. Geram tgk aiq jernih mcm tu..nk terjun msuk ja!

    ReplyDelete
  3. Hari tu ada plan nk singgah sini.tp dgq kata kena jalan jauh n masa pulak tak cukup so xjadi..huhuhu..teringin nk selfie kt emerald pool tu..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored