BUDGET TRIP KRABI DAY 3 PART 2

10:44 AM

Berhenti sat cerita pasal sembang gegurl. Meh sambung cerita Krabi sat bagi perabih dulu. Nanti boleh masuk cerita Langkawi dan Singapore pulak.

Assalamualaikum. Holla ~

Selepas puas berendam dan bergambar di kejernihan dan kebiruan Emerald Pool, kami bergerak pulak ke Hot Spring. Dengan sejuk-sejuk macam tu, sejuk aircond lagi, rasa nak terpadam ja mata ni. Tapi, terdetik pulak dalam hati, kalau terpadam mata ni, rugilah tak boleh tengok tempat orang. Dan disebabkan itu, kutahankan mata ini Jebat agar ianya terus terang berderang meskipun 2 pasang yang lain telah sampai ke daerah yang lebih jauh.

Perjalanan dari Emerald Pool ke Hot Spring ni mengambil masa lebih kurang sejam setengah. Katanya, di daerah ni terdapat lagi beberapa Hot Spring dan ada antaranya yang masih baru dijumpai. Sayangnya, semuanya jauh bafakkk... Jadi, driver van berpesan suruh kuburkan niat untuk ke sana... baiklahhhh

Walaupun sampai kat Hot Spring dalam tengah hari, tapi sudah beratur van pelancong kat sana. Dan suka MZ nak ingatkan yang parking disini berbayar. Dan... yang kena bayar harga parking tu, dah tentulah PELANCONG. Kurang ajaqqq ! Tak pernah MZ rasa pengalaman sebegitu.. Tapi, apakan daya, lain padang, lain belalang....

Sebagai panduan, sila spare duit hampa sebanyak berikut jika Hot Spring berada didalam dalam travel wishlist hampa nanti.


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Haaaa.. itu harganya.. dan nasib baik, tempat parking kami betul-betul dihadapan pintu masuk. Disini jugak, disediakan buggy bagi mereka yang malas, tidak larat untuk berjalan masuk. Agak jauh jugak nak masuk kedalam tu sebenarnya, adalah dalam 400m perjalanan. Nasib baik ada pokok-pokok, bolehlah berteduh...


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Buggy ni pun dikenakan cas, tak silap MZ dalam 50 baht. Fikir sayangkan duit dan fikir tak sayangkan lemak, tu yang menapak jugak tu walaupun tengah panas. Phew !


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Ni sejarah Hot Spring ni atau lebih dikenali sebagai Klong Thom Thermal Waterfall.. Hampa baca sendiri lah no, MZ tak rajin pulak nak cerita bebanyak. Ngeh ngeh ngeh


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Ingatkan dah sampai, rupanya belum lagi. Silalah menapak lagi...


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Dah ada kat tempat orang, rerajinlah membaca ye. Nah ! Disertakan sekali mineral content yang ada didalam Hot Spring ni..


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Kalau sampai awal, ada la port baik punya nak parking, tapi kalau sampai lambat, pepandailah parking bontot hampa kat memana yang ada...


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Dah ada kat tempat orang, ikutlah apa pesanan penaja. Jangan nak buat pala pulak naa... Haihhh... Jangan nak gegatal nak bawak syampu, sabun bagai.. Jangan nak mencemarkan duli sangat tau..


krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,

krabi, back packing, ao nang, emerald  pool, blue pool, cara mudah nak ke krabi, trip budget ke krabi, budget ke krabi, pakej snorkelling di krabi, ao nang, apa yang best di krabi, night market krabi,hot spring, air panas di krabi, klong thom thermal waterfall,


Yang membuatkan air tu menjadi cantik sebab lumut yang berada di atas batu tu. Lumut tu yang menyebabkan warna air bertukar, ada yang macam hijau sikit, dan ada yang warna biru sikit. Tapi, dalam camera, semua nampak sama.. Hahahaha...

Masa memula rendamkan kaki dalam air panas tu, adeh ! Rasa nak je keluar dari air panas tu, tapi kalau keluar, nanti masuk balik, sama je lah panasnya. So, bebuat relax je lah, sampai lebih kurang 10 minit, peluh bercerau, barulah rasa sebati dengan air panas tu. Makin lama, dah tak rasa panasnya, siap boleh berkuak lentang dalam kolam tu. Oke ! Itu tipu..

Kolam bahagian atas ni, comel-comel sebab dipenuhi batu. AWAS ! Kebanyakkan batu, memang berlumut, jadi ianya licin. Hati-hati naaa... Bahagian bawah ada kolam yang lagi luas, tapi kenapa MZ nak kena mandi bekas air orang kalau MZ boleh menjadi bekasnya.. Ahahaha.. Kolam yang MZ duduk ni kira bahagian atas sekali lah, yang atas lagi tidak dibenarkan masuk.

Dah puas menelan mineral, kembalilah menapak kehadapan. Tapi kan... kami keluar agak awal dari kolam tu, sebab cuaca dah panas. Masa dalam perjalanan menuju ke va, sempat singgah kat gazebo dan nap sebentar. Sejuk oiiii ! Kena pulak dengan angin pokok-pokok, puas dapat tidur. Kuang kuang kuang...

Perjalanan menuju ke van terasa amatlah jauh. Didalam van, terlelap jugak lagi sekali. Mana taknya, sejuk yang hamat asyik berendam + aircond.

Lepas tu, mintak tolong driver singgah kedai makan untuk tapau lunch. Memandangkan hari Ahad, kebanyakkan kedai Muslim tutup. Berpusing jugaklah driver van tu, nasib ada yang bukak. Upahnya, driver van tu dapatlah sebungkus teh ais ditengah hari rembang.

Sampai kat bilik lebih kurang jam 3 setengah petang macam tu. Rehat, makan, solat, tidur lagiii.. hahaha.. memang tak boleh ingat trip ni.. Memanjang tidur... Malamnya, ke Krabi Night Market lagi... Kenapa ke sana lagi ? Nanti MZ cerita dalam entri seterusnya.. 

Entri sebelumnya boleh skodeng sini,



You Might Also Like

3 comments

  1. wahh bestnyer krabi james bond island tu kannnn., ;p

    ReplyDelete
  2. jap cikSiti, mana entri psl trip to USS tuu? ;p ke wak termiss?

    ReplyDelete
  3. setuju cakap Firah, dalam gambar nampak sama je, tapi tempat ni memang cantik.mat saleh berenang lah, kita celup-celup kaki je..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored