BOLEH MENUNJUK, TAPI......

9:32 PM

Tunjuk, tapi jangan riak..!!
Tunjuk, tapi jangan riak // Assalamualaikum... Hari ni training lagi.. Letih aih dari hari kerja.. Sokay.. My passion.. Since balik awal tadi, sempatlah settle kerja rumah sikit... So, sambil2 iron baju *buat stok* bagilah UKE pot pet dalam rancangan Kalau Dah Jodoh.. Ibu yang selalu tengok.. Makanya, aku pun terjebak... Hokey ape an... Tengok Benda ada pekdah...
Aku on program tu quite lambat.. Tapi, adalah isi yang aku dapat untuk menambah isi yang sedia ada.. Share jugak dengan hampa.. Ilmu yang sikit, kalau kita kongsi, nanti koi banyak.. Kan...??? Betoi dak...???
Antara isinya berbunyi begini ye... Kalau Allah bagi kita rezeki, kita kena lah tunjuk.. Tapi, bukan niat untuk riak ye... Niatlah kerana Allah... Zaman sekarang, niatnya riak.. Itu yang salah.. Pi Langkawi, beli periuk memahai... Alih-alih sampai rumah, simpan dalam kabinet.. Kenapa kena simpan..??? Gunalah... Penat usung naik feri kan... Begitu jugak dengan pinggan mangkuk.. Akak-akak lepaih ni bawak keluaq pinggan mangkuk mahai and guna ye.. *bunyi can UKE cakap*
Bila kita ada rezeki, yang pertama kita kena bagi kat orang tua kita... Bawak pi jejalan ka.. Beli moto baru kat ayah ka.. Tukaq sofa baru untuk mak ka.. Lepas tu, isteri and anak.. Belilah kat depa, apa depa nak... Pahala tu oii.. Jangan lupa fakir miskin dengan anak yatim... Bak kata UKE, fakir miskin depan rumah, anak yatim tepi rumah bukan lah ujian untuk depa.. Tapi, sebenarnya ujian untuk kita yang mampu ni..
Ada rezeki sikit, kita kongsi-kongsilah kan... In sha allah.. Ada berkat disebaliknya.. Tu je lah yang aku dapat and melekat dalam kepala hotak ni.. Ate, dah bukak pun lambat an... Heee....

You Might Also Like

10 comments

  1. Bila dah tunjuk, orang dah terliuq tu kenalah sharing jangan makan sorang kan... Harta tu walaupun kita punya sebahagian tu kena bersedekah... Dapat barokah...

    ReplyDelete
  2. haaa betul lah.. beli mahal2 simpan hehehe.. tapi guna waktu majlis tertentu tak apa kan ?
    kalo guna hari2 anak2 buah pecahkan mau nangis nenek den hehehe..

    apa2 pun kita mungkin tak riak dengan niat menunjuk.. kita mungkin nak kongsikan kegembiraan.. tapi manusia kat sekeliling kita bukan mngerti sngt pun. diorang ingt nak mnunjuk.. hihi..

    ReplyDelete
  3. Insyaallah sama-sama berkongsi

    ReplyDelete
  4. kekadang kita tak sedar kita dah tersalah niat..:)

    ReplyDelete
  5. Betul. Rezeki yang sikit dan dikongsi itulah yang lebih berkat :)

    ReplyDelete
  6. rezeki yang sikit dikongsi sangat berkat tu

    ReplyDelete
  7. nice sharing.. semoga berkat rezeki yang kita ada tu..

    ReplyDelete
  8. Assalam zaf,
    haaaaaaaaa
    part beli periuk simpan tu bukan akak naaaaaaaaa :P
    pingan mangkuk periuk belanga aka semuaaaaa pakai
    ater sikit ja pun yang ada
    sok2
    zaf pi langkawi, kalo beli kongsi la dengan akak
    he3
    lariiiiiiiiiikkk :P

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored