Ayam Al Toyibah, Kulim .:. Ayam halal dan segar

3:30 PM


Assalamualaikum....

Haaaa.. sedap ka makan lontong tu..? laksa..?? mee kuah..?? rendang..? rendang ayam ka daging...?? ehh.. hampa beli ayam kat mana tu..?? hampa tau dak ayam tu makan apa...?? okey.. malas nak cerita banyak pasal ayam makan apa... nanti ada pulak yang sampai sudah tak mau makan ayam.. 

My family, abah, ibu and me memang dah tak makan ayam bulan posa ni.. sebelum posa lagi.. sebab tahu pasal ayam makan apa.. so, decided untuk beli ayam yang dibela secara halal dan makan benda yang halal.. contohnya macam ayam HPA.. tapi, kat Penang, tak dak ayam HPA ni.. kat Kedah ja ada... *nanges lelaju*

Tapi, ada sejenis syarikat kat Kulim yang mengamalkan menternak memelihara ayam secara halal yakni kilang Ayam Al Toyibah.. boleh baca sini Al Toyibah buka kilang proses ayam segar RM1.5 juta di Kulim.. haaa.. since raya ni nak buat rendang ayam, maka, ke Kulim lah kita kan semata-mata untuk dapat ayam segar dan halal... hehehe...

Google Maps membantu perjalanan ku.. aku memang familiar kawasan Kulim tu.. tempat jatuh duduk ku selama 3 tahun.. mana tak ku kenang.. tapi, kalau dah dok celah kawasan perusahaan tu, memang "jam" lah kan... ehh.. tapi kan, tak susah tau nak cari kilang Ayam Al Toyibah ni... kalau hampa dari BKE, hampa amek jalan nak pi pekan Kulim, kira dari traffic light lepas keluar BKE tu, amek kanan.. then straight jaa... traffic light yang ke empat, di mana belah kanan tu ada kedai makan Cahaya Gembira, hampa amek kiri.. straight ja jalan tu... sampai jumpa tarffic light lagi.. lepaih tu hampa boleh berwaspada dah.. kilang tu ada belah kanan hampa.. dari tepi jalan memang nampak kilang dia.. depan sikit dekat jalan nak masuk, ada signboard...

Ehh.. kedai Cahaya Gembira tu best tau makanan dia.... lauk punya lah banyak.. rambang mata oi.... antara kedai peberet ibu kat Kulim tu.. moh layan gambaq sambil bercerita...


Masa sampai dekat kilang Ayam Al Toyibah tu, pintu pagaq tutup ja.. rasa musykil, tapi dah sampai.. takkan nak balik pulak kan.. terjah jugak dalam kilang.. terjumpa dengan pekerja dia...

Aku and ibu tunggu kat sini sementara menunggu pekerja dia pi amek ayam dalam freezer... ayam dah siap sembelih and cabut bulu ye... sebelum terlupa, hampa boleh walk in ja teruih untuk beli ayam tanpa perlu booking... depa memang ada stock..





Tak pasti ini jadual rehat time bulan puasa or selimut tetangga meyeliputi semua




Tak masuk pulak dalam ni.. silap hari bulan ada jugak yang tak raya kalau masuk tanpa kebenaran kan... heh heh..





Belah kanan tu lah freezer nya.. pekerja pun ada sorang ni sahaja.. entah.. maybe sebab aku sampai time lunch, jam 1315 macam tu.. tapi kan bulan puasa... tu dia dok bersiang ayam lah tu... ibu suruh buang kulit and potong kecik-kecik...




Harga ayam lama... yang baru sila rujuk gambar sebelum... just nak tunjuk kalau hampa nak order ayam untuk buay chicken chop, sila order lebih awal ye...








                                                Sekitar kilang Ayam Al Toyibah





Selfie sekita kilang Ayam Al Toyibah




Kilang Ayam Al Toyibah ini telah dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah iaitu YAB Dato Seri Mukhriz bin Mahathir tau...

Masa tengah basuh ayam ni, ibu cakap lemak tak banyak.. kurang berminyak.. bau pun tadak... jadi, memang betullah Ayam Al Toyibah ini dipelihara dengan cara yang lebih Islamik... dengan yakinnya makan Ayam Al Toyibah ini.. tanpa ragu-ragu dan was-was.. tapi, mesti hampa tertanya-tanya kenapa ibu yang basuh ayam..?? kenapa tak aku..?? sebab masa ni aku tengah kalut marathon mem baking .. lagi 2 jenis biskut tak siap oii.. alhamdulillah ~ berjaya jugak menyiapkan kedua-duanya walaupun esok dah nak raya ni...

So, kalau hampa juga rasa hampa patut tukaq ayam hampa.. meh la jenguk kilang ni... ni haa alamat dia..

Alamat .:. Lot 502C, Jalan Perusahaan, Taman Industri Waja, Kulim, Kedah. 
No telefon .:. 04-4891959, 012-5381959 dan 012-4921959.

Tak susah pun nak cari kilang ni.. tadi kan ai dah bagi petua kat atas tu macam mana nak cari kilang Ayam Al Toyibah ni... kalau rasa takut tak jumpa or sesat sewaktu mencari kilang Ayam Al Toyibah, boleh lah call nombor di atas ye...




Ayam Al Toyibah jugak ada buat delivery.. tapi, kalau setakat nak beli sekoq dua tu, rasa macam tak berbaloi pulak nak delivery kan... tapi, tak pa lah.. hampa call lah tanya.. kot-kot dia memang dok buat delivery kat rumah ke rumah.. hehe

You Might Also Like

12 comments

  1. Baguslah ada kedai macam ni. Kita leh beli ayam tanpa was-was. Kedainya pun bersih :)

    ReplyDelete
  2. kena wat cawaangan seluruh negeri tu =)

    ReplyDelete
  3. ehh dekat laa ni dengan umah mak.. boleh terjah nanti..

    ReplyDelete
  4. tgk singboard tau dh kt mn.suami slalu bw lalu kot jln blkg tu

    ReplyDelete
  5. ohh kt sini rupanya zaf keja.. sempat lg selfie. hehee

    ReplyDelete
  6. Assalam zaf,
    ooohoooiiiiiiiiiiiiiiiii
    jauhnya kalo nak terjah beli ayam
    sob3

    ReplyDelete
  7. akak pernah lalu sini... abang pernah gak beli ayam sini.. tapi mahal ayam loni... kalau buat delivery best call

    ReplyDelete
  8. terima kasih kepada miamor kerana menulis tentang kilang ayam segar kami....kepada rakan rakan boleh ke pages kami https://www.facebook.com/altoyibahkulim/

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored