Iftar with Mr Wonderwall lagi .:. Hotel Jen Penang, Jalan Magazine, Penang

12:54 PM


Entri dalam draft dah berhabuk.. bajet nak mengarang time break kat office... tapi, sering kali terjebak dengan akak-akak kat kilang tu melepakkan diri di surau.. maka, entrii terbantut...

Assalamualaikum...

Salam Jumaat, Ramadhan terakhir untuk hari Jumaat tahun ini... alhamdulillah ~~ Perai, hujan... ni cerita last Sunday... iftar di Hotel Jen Penang with Mr Wonderwall... mesi tertanya-tanya an, Hotel Jen Penang..? hotel apa tu..?? kat mana tu..?? tak pernah dengaq pun..?? hang memain kan Zafirah...?? heee...

Nope actually... betoi lah tu... Hotel Jen Penang memang benar-benar wujud.. aku pun banyak kali pikior asal usul hotel ini... sudah ! aku tak mau menjadi pengkaji sejarah hotel ni.. tapi, aku nak cerita sikit lah pasal hotel ni... sikit ja... banyak hampa Google sendiri lah....

Hotel Jen Penang ni dulunya dikenali sebagai Hotel Traders... haaaa... mesti dah boleh tarik nafas lega an.. lokasi Hotel Jen Penang ni adalah di Jalan Magazine yakni berhampiran Komtar dan betul-betul bersebelahan dengan 1st Avenue.. orang Penang jangan cakap tak tau Komtar kat mana na... malu ceqqq.... kenapa dia upgrade kan nama jadi Hotel Jen Penang ni, aku tak sure... kan tadi dah habaq yang aku ni bukan pengkaji sejarah.. aku cuma pencinta sejarah.. tak tipu.. dari sekolah rendah memang minat subjek sejarah.. and A sentiasa untuk subjek sejarah even masa SPM.. hahaha....

Cara mudah untuk ke sini ialah dengan menaiki feri.. dekat ja pun dengan terimal feri tu.. tak sampai 15 minit.. tapi, bergantung kepada keadaan trafik lah ye... tapi, on that day decided untuk menggunakan bridge since dah lambat... nanti, nak tunggu feri, berapa lama pulak kan... dari jambatan, gunakanlah Jelutong Express Way.. lagi cepat dari ikut jalan dalam... dengan jam bagai.... ohh... untuk pengetahun, aku jenis memang bangsa tak hafal nama jalan.. aku jadi blur bila orang sebut nama jalan.. cuba sebut landmark kat situ, yang tu aku laju.. apa kena entah, lorong rumah sendiri tak ingat.. haha... pemalaih nak ingat ka, memang otak aku tolak sejenis nama jalan ka... aku tak sure... jadi maaf sebab tak boleh nak bagi tau nama jalan dengan tepat kecuali Jalan Magazine...

Sampai kat situ pun lebih kurang 1855H... since aku dah booked 3 hari lepaih, so dapatlah meja yang sangat awesome ni.. tepi cermin berhadapan dengan hotel baru, yang aku pun tak tau nama.... macam mana boleh terjebak datang kat sini, nanti aku up kan dalam entry yang lain... 


Moh kita layan gambar kat sana....



Tu belakang tu lah hotel baru yang aku mentioned earlier... thank you teman kite ~~~




Nampak..?? tak dak nama kan...?? aku pun confuse...









Dia punya sesi bakar membakar kat dalam situ jugak... ada ikan bakar, lamb, mutton, udang... yummeh ~~~




Sambal udang petai... masa tengah amek gambau ni, bau diaaaa.... nahaaiiii.. geram ai taw !




Ni best dengan sos dia yang kat dalam benda alah putih tu... ko potong lah sendiri ko nak banyak mana... heee...




Pasemboq pun hado ~





Ice cram.. tak payah cedok-cedok dah.. dah siap dalam bekas.. just letak topping ja...





Dessert section... kuih muih Melayu memang tak banyak... tapi, western style, banyak... 



What do we have..??? heee...




Spagetti ni custom made.. ko pilih sendiri nak taruk apa kat dalam tu, then ko bagi kat dia.. dia tanya nak gravy yang mana.. kelenting kelentung, siapp !! same section jugak, ada laksa...




Ice cream... maaf ~ topping habis..




Dessert pengelas yang aku amek.. aku ingatkan ada puff kat bawah tu.. alih2, semata cream.. urm....

Per pax untuk dewasa .:. RM89
untuk kanak-kanak aku tak ingat.. sorry...

Tapi, since yang berbuka puasa tak ramai, maka nya kat situ jugak ada bangsa customer lain sedang bersantap jugak... dia campuqkan sekali customer deme dan obuffet untuk berbuka.. anyway, aku berpuas hati dengan makanan yang ada kat situ... 

Tapi, hari tu aku makan cemey.. sebab...????




Sebab ni lah.. macam mana boleh dapat tunggu next entry...

Kalau hampa nak pi buffet kat Hotel Jen Penang ni, sempat lagi... dia valid seperti di atas, yakni 16 Julai 2015....

Alamat .:.  Hotel Jen Penang, Jalan Magazine, 10300 Pulau Pinang
Waktu makan .:. 1930H - 2130H

You Might Also Like

21 comments

  1. ms habaq Jen Hotel mmg xtau.Habaq trader sah2 tau la.

    RM89...mahainya...uhuk...naseb la pakai voucher

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Memula blur jugak... Bila masa ada hotel baru tengah tu...

      Mahal kan.. Nasib baik cemey...

      Delete
  2. mahai tp sdp xpe..

    tgk mr awak tu, mcm sorg tentera yg yui kenal.. hehe.walaupun nmpk kepala je.. kui2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahai, sedap, free.. Haha

      Tentera apakah?? Laut, darat, udara?

      Delete
  3. kecur air liur masuk blog zafirah masa ni

    ReplyDelete
  4. ohh hotel traders.. tau la. hehehe
    semua nampak sedap. udang tu. nyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang tu memang best..

      Teringat pulak... Huhu

      Delete
  5. Grill Lamb tu nampak paling mengancam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa memula lalu tepi grill lamb tu, pandang dua kali.. Haha

      Delete
  6. Fuhhh! Meleleh air liur gak dibuatnya tengok gambar2 Firah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedut balik kak... Cepat.. Tadak orang nampak lagi... Heee

      Delete
  7. Menu yang ada semua nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. nampak ja.. rasa dia..?? ngeh2

      Delete
  8. wahhh.. meriah gak menu yg disajikan tu.. siap ada aiskrim.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... meriah lah sampai tak tau nak pilih..

      tak makan semua pun.. tak mampu ~~~

      Delete
  9. x ajak !!!! x ajak !!! nak mrajuk hentak2 kaki naaaaak mrajukkkk !!!! x ajak !!! huawaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey2.. next time kita pi lagi naaa... *sambil kenyit2 mata..*

      Delete
  10. ooo dekat hotel Traders tu ka.. hotel tu ntah berapa kali bertukar nama.. rasanya bertukar management jugak.. memang mahal laa, nasib cemey kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kan...

      rasanya sebelum tu nama.. urm... apa hah..??

      lupa.. tapi, cam peymes gak...

      Delete
  11. Assalam zaf,
    mana???
    mana???
    mana??
    mana entry yang menjelaskan dimana uols boleh dapat voucher itu??????????/
    he3
    teruja kalo bab dpt free he3

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored