#Cabaran20Hari - Apa Erti Puasa Pada Anda (Day 1)

3:30 AM


Assalamualaikum... 

Menyahut seruan rakan-rakan yang lain jugak.. ehh.. tak nak kalah an ko Zafirah.. tak nak kalah benda baik, tak apa.. an an an...



Untuk day first (bukan day first puasa ye tapi day first menyahut seruan #Cabaran20Hari.. tajuknya ialah  "APA ERTI PUASA PADA ANDA" ... to me, pengertian puasa tu berubah mengikut peringkat umur..

Masa kecik2, kena sogok... tak puasa, tak dapat duit raya.. tak puasa tak boleh raya... habis..?? uolls rasa sanggup ka tak dapat baju raya cecantik... gaun kembang.. kasut tinggii... oh nooo!!! iolls tak sanggup... masa kecik2 memang tak paham apa erti puasa yang sebenar.. selain yang disebut diatas, erti puasa yang lain ialah merasai pengalaman orang-orang yang susah.. yang hanya makan sekali sehari bak kais pagi makan pagi.. gittew ~~

Bila dah besar sikit, bila dah ada ilmu sikit, pengertian dia pun mula berbeza... tapi, solat tak jugak.. hehe.. ni masa zaman sekolah rendah la kan... mulut tu still sama jugak... bila dah cakap baru teringat, ehhh.. aku puasa... bebudak kan... bila dah sekolah menengah, several things pun berubah.. tapi, still dalam mood honeymoon.. ahaks ~ ade ea... bantaiii...

Dah habis sekolah lah baru dapat pengertian yang sebenar.. puasa.. tidur... niat.. sedekah.. solat... sahur.. mulut.. terawih.. lailatul qadar... segalanya tentang puasa yang patut muslimin muslimat ketahui... bab mintak maaf sebelum posa pun baru tahu lepas sekolah.. jauh perjalanan, luas pemandangan.. berkembanglah otak... kan... kan....

And alhamdulillah.. hari ini, maybe belum cukup sempurna.. tapi, I'm hardly trying to get it the best of my life.. tahun ini kita mungkin dapat bersama Ramadhan, tapi tahun depan.. who knows.. buatlah seperti ianya hari2 terakhir kita... macam jawab final paper.. present FYP...

Done untuk entri pertama bersama #Cabaran20Hari.. hampa sudah ke belum..?? silalah ye...

You Might Also Like

9 comments

  1. err.. belum.. takut tak ada komitmen nak buat semua.. hehe.
    anyway, all the best..
    singgah blogwalking sini pelan-pelan dari geng blogger utara...

    ReplyDelete
  2. Moga Ramadhan kali ni lebih sempurna dan terbaik, Insha Allah...

    ReplyDelete
  3. kalau CT buat pun langkau2 kot..
    saja suka2.. kenot lah kasi komitmen..

    ReplyDelete
  4. kebanyakkannya bebudak dulu2 kena sogok benda yang sama kan.. budak sekarang jenuh jugak nak sogok untuk puasa penuh.. (pengalaman sendiri laa nak ajak anak puasa)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian anak kak eyda. Dia posa tak

      Delete
    2. Assalam eyda & arz,
      anak eyda terer woooo
      dedua posa
      anak sedara iols ke laut posanya he3

      #BloggerUtara

      Delete
  5. Zaman sekarang pun masih ada lagi cara sogok budak2 mcm tu

    ReplyDelete
  6. Zaman kanak-kanak semua tak berubah sama saja

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored