D Siblings Holiday .:. Pulau Perhentian & Pulau Redang PART 2

6:22 PM



Assalamualaikum....

Cerita bersambung.. malas nak lagho lelama banyak lagi ni nak bercerita.... mesti tertanya-tanyakan berpa hari trip ni... well, it takes 3 days and 2 nights.. and actually not really 3 but confirmed as 2.. paham..?? cam gini.. ahh.. nanti lah explain.. 

Jumaat petang dah ada snorkelling,, tapi, day first ni aktiviti dekat Pulau Perhentian ja.. antaranya turttle point, shark point.. lagi apa ntah yang ada coral bebanyak.. then first point of the day ada banyak ikan.. I called that as newbie point.. boleh..?? sebab orang yang first time snorkel akan diajar snorkel kat situ.. how to wear your Goggle... tak da lah macam masuk kelas or what.. mouth lesson and practice ja...

Sebelum aktivit bersukan, kenalah tapau isi perut dulu.. kalau tak, makin terkinja-kinja lepas naik dari air nanti.. day first punya makan, sila tengok bawah ye...





Sup sayur.. ayam goreng kicap.. and telur goreng hape ntah... ehh!! I like the foods there during my stay.. dia punya cara masak, rasa macam duduk kat rumah.. dah la tak lokek ingredients.. kami tiga beradik makan tak habis okey.. itu pun deme tanya nak tambah lagi or tak... recommended to take this package... this package is included with foods during your stay, snorkelling package, boat fee (two way) and of cause, your room...

Totally satisfied with the service, foods... confirm! lepas makan, baru gerak.. tak dak lah lepas makan bebetul.. sebab kena tunggu punya tunggu.. and yeay! dapat kawan.. Ain nama dia... and her cousin, ah.. ter forgot pulak nama cousin dia.. Ain sangat peramah orang die.. ehh ~~ orang nama Ain memang cam gitu ea.. kitorang ada tumpang bergambag dengan GoPro Ain.. tapi, sebab jadual terlalu pack, lupa nak mintak gambar/ no phone... T_T




Yang bawak boat untuk petang tu, nama dia Ayu... dia tak friendly.. tak banyak cerita.. tak macam abam-abam boat lain... sebaik ada Ain, bolehla gegosip sikit.. heee... and malam tu kot, baru abang cakap yang sebenarnya si Ayu ni pemalu orangnye bukan tak friendly.. huh!







On the way nak ke first point...




Masjid Perhentian.. cantik an..??? adik tanya.. Kak, tu massjid Kristal ea...??? heee...




Unfortunately memang tak banyak gambar sebab mengharapkan camera Ain.. and sedihnya tak dapat curi gambar tersebut from deme.. lepas shark point, Ayu bawak kitorang gi mandi Lata Berani.... Lata Berani ni ada macam kolam tadahan air bukit.. serius sejuk and sangat refreshing lepas dah mandi air masin yang melekit-lekit tu... port ni port wajib untuk bawak pelancong.... dulu datang pun, ada singgah... rasa macam kat kampung lak bila dekat situ.. macam mandi air telaga... gambar kat Lata Berani ni pun ada dekat GoPro Ain.. nanges lagiiii ~~~~

So, balik je bilik, semua pengsan.... iolls terjaga beberapa kali, tapi untuk membuat badan iolls bangun itu terlampau sukar.. haha... sampaikan dekat 2100H pak cik tu datang panggil makan... sampai begitu sekali jemputan makan untuk kitorang.. kebetulan bilik kitorang bilik first sebelah kedai makan.. oh yeahh ~ kedai makan tu lah yang kitorang makan selama ada kat situ.. cuma without charges sebab dah termasuk dalam pakej...

Malu punya pasal, memamai tu bangun jugak.. cecuci muka, keluar gi makan.. same goes to abang and adik... dinner malam tu pun memang puas hati... tomyam terbaikkk.... adik cakap, kalau duduk kat situ lelama, dia boleh gemuk... sebab mak cik tu masak with love sangat....



Semua tak habis.. tak habis bukan sebab tak sedap.. tapi, sebab terlampau banyak... tu pun jenuh kekorek isi nak bagi habis jugak.. tak dayo weh ~~

Lepas makan, free aktiviti.. adik and aku jalan-jalan sambil angin malam.. lepak atas kerusi malas while abang lost.. pi cari wifi.. ohhh ~~ Digi and Umobile tak de line ye kat sini... chalet tu pun tidak menyediakan perkhidmatan wifi.. jadi, kalau nak stay situ and anda bukan Celcom users, bolehlah jalan-jalan cari wifi... by the way, I'm not a Celcom users too.. I'm a Tune Talk users... tapi an, Tune Talk tumpang pencawang Celcom, so iolls dapat jugak.. yehaaaa ~~~

Second day, breakfast pagi, mee and roti bakar.. air kopi and teh... tak habis lagi.... banyak eiii ~~~ mee pun sodap as usual.. tapi, iolls makan roti je... lebih tertarik dengan roti as compared to mee...

Dah nak habis makan, boat sampai... perjalanan ke Pulau Redang pulak kite hari ni... abe yang bawak boat tu cakap, ramai Melayu stay dekat Perhentian and amek package gi Redang.. sebab dekat Perhentian, makanan kita boleh pilih but at Redang, semua buffet.. kureng sikit lah kan.... I;m not sure perjalanan ambil masa berapa lama since aku tak pakai jam... totally tak tahu... handphone pun tak bawak hokey ~~~ no gadget only camera... ehh.. camera bukan gadget ka Zafirah oiii....

On the way ke Redang tu, adalah sekali isi minyak.. tong kecik katanya... and dapatlah iolls merasa bawak boat ni since abe tu bagi chance... tapi, dia ada jaga lah takkan dia nak lepaskan dekat iolls kan.. melelong jugak boat tu.. heee.... katanya, bawak boat ni kena tengok angin, tengok ombak and sekali sekala kena tengok belakang... tengok perjalanan kita baru boleh tahu direction kita.. main dengan iolls, bantai tengok jugak.. tapi, tak tahu apa-apa.. heee....




Hari ni trip dengan Chinese family.... Ain and family dah gerak tadi.. T_T







Pulau Redang.. sama macam Pulau perhentian, Pulau Redang pun da banyak pulau-pulau kecil..

Dekat Redang pun snorkel secara sendiri... tapi tempat nak snorkel tu dah dikepung la... anda tidak akan kemana-mana melainkan disitu sahaja... kat sini ada banyak batu karang, ikan.. ada bawal, entah apa ikan lagi entah.. subhanallah ~~ sambil snorkel sambil berzikir.. kagum dengan ciptaanNya... abang lost ~

Agak matahri dah rembang, adik and me beransur ke darat... lepak dekat kerusi pantai sambil tunggu waktu lunch.. tak tahu pun jam berapa, tapi since tak ada orang yang makan lagi, means belum pukul 12 lah kan.. sebab lunch kat sini, semua jam 12... tengah duduk sambil makan cikedis, baru perasan yang chalet ni ada menyediaka perkhidmatan menyewa camera didalam air... since, dah habis snorkel, duit tak bawak, baru tahu, perasaan frust tu adalah jugak.. kalau uolls datang atas pakej macam ni, nanti sebelum turun air, naiklah darat dulu.. sewa camera untuk dalam air... RM30 / jam rasanya... okeylah dari tak dak macam iolls kan...




Lucheon secara bufet disini.... mak eii ~~ ramai gila worang...





Time makan ni lah baru mamat ni cerita.. dia pergi side sebelah sana.. ada ikan jos... huh! tak hajak adik-adik pun an.. nasib baik tak dak perasaan teruja sangat sebab dah pernah tengok... huhu...

Cukup disini.. nanti iolls sambung lagi... nak gi mengeluarkan lemak-lemak tepu jap... bubye kesayangan ~~

You Might Also Like

5 comments

  1. Percutian ke pulau redang dan perhentian tian yang menarik

    ReplyDelete
  2. Assalam siti,
    gambor last yang paling WIN :P
    tetanjat iols he3

    ReplyDelete
  3. wahhh syoknya.....jalan2 b4 puasa ekkk...boleh pegi ni...hihi...kompem siti balik sunburn kan?tu paling xsukaaaaa..hihi

    singga blogwalking :)

    ReplyDelete
  4. Dapat cuti2 begini memang syok! :)

    ReplyDelete
  5. waaah campur dengan Redang tp kira visit sekejap saja eh..
    huurm menarik ni.. plan tah bilalah nak pi..
    tapi CT takot snorkeling hahaha.. seram sebab nampak ikan2 tu walaupun mmg la
    snorkel nak tngk ikan hahaha..

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored