#Cabaran20Hari - Pengalaman Sahur (Day 2)

10:25 AM

Assalamualaikum....

Day 2 melaksanakan #Cabaran20Hari.. tajuk untuk hari ini, "Pengalaman Sahur".. haih.. cerita bab sahur ni memang lawak... 

Abah jenis tak lalu makan time sahur.. so, selalunya abah akan biskut cicah milo ja... ibu, kalau nak ikutkan dulu, memang kena makan nasi.. perut Melayu kan... tapi, setelah bertahun-tahun hidup dengan abah dan kami adik beradik, semuanya berubah.. just minum nescafe pun sudah memadai.. air masak haruslah kan.. abang si kaki kuat tidoq... haruslah dia macam memalas makan sikit sebab, tidoq lagi utama... tapi, kalau ada rezeki depan mata tu, dia sebat jugaklah.. cuma tak banyak macam time lain... adik pun jenis biasa-biasa jugak... ada, makan.. tak da, tak kisah... and me pulak...??? masa kecik-kecik dulu, sebenarnya iolls tak kisah pun kena bangun sahur, makan.. ada ja selera.. tapi, since tengok ahli family yang lain dok kuis-kuis je nasi.. tengok lauk, dengan automatic iolls pun rasa macam malas nak makan.. haha.. apo ko bondo lah minah ni an.. rasa macam mood nak makan kena potong tengok deme tak selera nak makan.. yo lah ~~kata family, cubit peha kanan, peha kiri kenalah terasa jugak.. auw ~~ manis tak iolls...

Sampai sekarang, family iolls tak berapa bangun sahur sangat sebab kes-kes diatas.. bangun minum air, then zzzz balik... nowadays dah tak zzzz balik lah kan.. nanti terlajak nak pi kerja.. sapa nak jawab...?? bila cuti pun, mata dah terbiasa macam tu.. layan kan je lah.. iolls ada satu perasaan yang bila mana iolls minum selain air putih time sahur, tekak akan rasa kering and rasa cepat lapau.. tapi,kalau minum air putih, okey je.. siap boleh berjoget-joget aktif seperti kanak-kanak ribena... even though iolls dah minum air putih, dia akan ada rasa jugak tekak kering tu.. that's why iolls prefer minum air putih ja... normally tepi katil memang ada botol air.. sebab iolls punya habit, memang akan minum air putih dulu as soon as wake up.. 



Credit to Google

Iolls pernah rasa jugak sahur yang macam ni.. bebudak pusing kampung, sambil kejut orang bangun sahur.. ahhh!! terasa sangat suasana dia... that's the first and last time in my life... masa ni, still kat Melaka, still as a student...kawan Nik ajak tidoq rumah dia dekat Klebang... so, iolls and Jaja pun megekoq lah.. bangun pagi tu, dengar bebudak ni, termasuklah suara adik kawan Nik punya suara.. jangan cakap macam mana perasaan dia.. almost 22 years hidup and first time dengau.. kau rase..?? hehe... masa tu, iolls selera makan tau sebab adik beradik kawan Nik ni semua tak macam adik beradik iolls.. iolls kan cepat terpengaruh.. dengan lauk yang fresh baru masak.. feeling dia lain sikit kot.... ^_^

Bab terlepas nak bangun sahur tu, jangan cakap lah kan.. kalau dulu masa zaman sekolah-sekolah, rasa stress ja.. tak sahur, tapi kena puasa.. huh! lemau ja tau.. tapi, sekarang, dah tak kisah dah semua tu... walaupun puasa sahur, tak dapat (nanges...) , tapi puasa harus go on without any keluhan manja.... heee...

Done second day.... Will continue tomorrow.. Sapa yang belum, sila teruskan ye... ^_^

You Might Also Like

10 comments

  1. family kita lebey kurang sama lah Zaf.. bangun at least utk minom air..
    kalo ada makanan pun jamah n x jamah je.. selalunya lebihan makanan brbuka..

    ReplyDelete
  2. salam singgah dari #bloggerutara =))

    ReplyDelete
  3. Mummy&abah mmg kena mkn nasi, klu cikna air pun dh cukup... Bgn tido trs minum air o segelas blh awet muda in....;-)

    ReplyDelete
  4. Zumal tak pernah rasa orang kejut sahur macam kat Melaka tu, cuma masa kat Bagan Serai, dikejutkan dengan siren balai bomba...

    ReplyDelete
  5. Seronoknya pengalaman sahur Firah kat klebang tu, Kat kampung akak masa kecik2 dulu ada. Skrg dah tak buat dah :)

    ReplyDelete
  6. selalu layan nasi ler zaff.. kalau lauk best bertambah 2 pinggan.
    cuma berbuka xmkn benda berat. bubur pun dh cukup :)

    ReplyDelete
  7. selamat berpuasa yer..

    blogwalking sini..

    BLOGAHBAR

    ReplyDelete
  8. selalu sahur dengan nasi jer.. time bujang dulu, bangun makan roti.. tu abis tak ada apa nak makan laa.. apapun mesti jugak bangun sahur..

    ReplyDelete
  9. Selalu sahur family ekin harus makan sahur dgn nasi juga

    ReplyDelete
  10. Assalam siti,
    dedolu kecik2 memang sahur tetiap hari
    dah masuk U memang tak sahur
    bila dah kawen kekadang ja sahur, tapi memang tetiap hari kena masak sahur utk hubby he3

    #BloggerUtara

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored