BISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~
8:09 AMBISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~
BISKUT TIRAMISU ON MY BIRTHDAY ~~ // Assalamualaikum. Holla ~ Today is my birthday. Alhamdulliah. Telah diberikan nikmat untuk hidup setahun lagi untuk berbakti kepada orang tua dan sekeliling. Yang tak bestnya jatuh pada hari Isnin where normally Monday blues kan. Today decided untuk tak mau Monday blues. Wish I can !
Doakan yang bebaik sahaja untuk saya naaa . Last Saturday, sempatlah berkelinting kelintung untuk menyediakan biskut tiramisu . Macam biasalah as per requested by ibu . Resepi pun ibu yang carikan, aku tolong buatkan aje. Tapi, ada musykil ni disini. Kenapa ia dinamakan dengan tiramisu kalau bahan-bahannya seperti berikut.
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
4 sudu besar tepung kastard
Biskut krim kracker
Garam
Serbuk Milo
Payung sekeping gambar untuk tatapan kesayangan. Hik2
Cara-caranya .:.
1. Masukkan susu cair, susu pekat dan tepung kastard ke dalam periuk,
2. Dengan api perlahan, kacau sehingga caramelized dan tambahkan secubit garam. (Jangan biarkan ianya tidak dikacau kerana ianya akan berketul)
3. Susun biskut krim kracker di dalam loyang / bekas.
4. Tuangkan caramelized ke atas biskut sehingga menutupu permukaan biskut.
5. Tuangkan serbuk Milo secara rata di atas permukaan tadi.
6. Ulang langkah 3 sehingga 5 sehingga caramelized tadi habis.
7. Pastikan lapisan terakhir ialah caramelized yang telah diselaputi dengan Milo seperti gambar di atas.
8. Sejukkan didalam peti ais selama 2 jam sebelum ianya sedia dimakan.
Okey ! dah dapat resepi ..? Resepinya seolah-oleh cheeesekut. Memang sama pun cuma sedikit kelainan ja.
Sekarang, musykil tak kenapa ianya dikatakan tiramisu tapi tidak ada sebarang penggunaan tiramisu mahupun coffee or senatero dengannya. Lantaklah .. Jenuh fikir. Janji senang dan sedap dimakan, sudah !
Selamat mencuba kesayangan ~
13 comments
Wah!!! Bestnya.. Nak sikit.. hehehe..
ReplyDeleteSemoga sentiasa dalam rahmat Allah..
Happy bornday..
Boleh2.. ada lagi dalam peti ais tu... ^_^
DeleteAminn.. Thank you Kak Shida ~~~
nak jugak.. hehehe..
Deletetak kisah la nama aper pon..nampak pon sedap kalau dapat makan lagi laa sedappp!!
ReplyDeleteHappy Birthday MiamorZafirah..semoga dirahmati semoga diberkati..Aamiiin!
hahaha.. part tu confuse.. tapi, kalau makan, bedal je.... ngeh2
Deletethank you Kak Murni ~~ aminnnnn !
nak jugakkkkkkkkk sekeping duaaaaaaaaa
ReplyDeletesedapnya..boleh try buat nanti..
ReplyDeletezaf sedapnya boleh cuba nti
ReplyDeletehappy birthday Zaf, semoga sentiasa di dalam RahmatNya sentiasa, aminn :)
ReplyDeleteHappy birthday yunk.... Sape yg bg nama kek tu..... Bhn dia pun simple so blhla kita buat ti,cilok resepi ye,tq
ReplyDeletehappy birthday dear :* yaya next month . hehehe .
ReplyDeleteSalam singgah petang dik....Selamat hari lahir dik... sedapnya kek...nak buat pun macam senang jer kan dik...rasa pun pasti sedap....
ReplyDeletehappy belated birthday Zaf.. tu laa lantak laa ko nak nama apa asalkan sedap semua bedal selamat masuk perut..
ReplyDeleteTerima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^