FLUFFIE BUTTER CAKE

3:14 PM

FLUFFIE BUTTER CAKE


FLUFFIE BUTTER CAKE // Assalamualaikum. Holla ~ It's been a long day without you my friend.. lalala ... semalam ke kancah dapur untuk mem baking lagi .. biasalah ~ as per ibu requested ! as a loyal daughter, ke dapur lah kite ye ..

Okeh ! since my phone is not in good condition and my camera's memory card is lost for a while (hopefully), no picture was taken during or after the processes .. helpful Google was so kind to lend me some of its images.. and really sorry for that !

Meh nak kongsi resepi dulu sebelum bercerita tentang keknya.. sebenarnya, aku dah pernah cuba pelbagai resepi untuk butter cake and normally aku akan buat dia as marble cake, which mean butter vs chocolate .. why ? because if it's only butter, it looks plain and bored ! for me lah ! for orang lain, as your wish ... by the way, normally I will use SI unit for measurement, but for this time I choose to use "cawan" ... kalau tak dak "cawan" you can also convert it to SI unit.. boleh refer SINI ye ... I bagi calculator terus untuk hampa tukar the unit.. masukkan value, calculator will calculate it for you .. hokey ! no worries ..

Bahan-bahannya .:.

3 biji telur
1 cawan majerin / butter
1 cawan gula castor / gula halus
2 cawan tepung gandum ( ayakkan, kalau guna tepung naik sendiri, tak payah guna baking powder )
1 sudu makan baking powder
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Pewarna (ikut deria hati)

Cara-caranya .:.

1. Pukul marjerin bersama gula sehingga kembang.
2. Kemudian, masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan esen vanila serta susu dan kacau sehingga rata dan sebati.
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
5. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut pewarna yang disukai. (aku bahagikan kepada dua,     plain dan chocolate)
6. Tuang satu persatu ke dalam loyang yang telah disapu dengan marjerin mengikut citarasa.
7. Bakar selama 40 minit dengan suhu 180 darjah celcius atau sehingga masak. (panaskan dulu oven       tu ye)


Ta daaaa ~

Google

Sebab ni ihsan Google, tak dak lah 100% seperti yang original .. memang kek ni lembut sangat.. syahdu time masuk dalam mulut .. lembut bukan bermaksud hancur di jari ye ~ masa hampa pegang tu pun dapat rasakan kelembutannya.. masuk mulut tu rasa best lah ..

Untuk resepi kali ni, aku banyak main campak-campak ja.. gaya pro sangat, sedangkan pro pun main timbang-timbang .. kalau dulu, ayak tepung atas surat khabar, tapi semalma, ayak tepung pun terus masuk dalam mixer .. bajet pro sangat tau ! aiyakkk !! tepung tu semalam aku gantikan dengan tepun rose, mungkin sebab tu kek aku jadi lagi lembut.. sebenarnya, aku memang suka main tukar-tukar resepi ni.. bebajet je ai ni kan ... tapi, alhamdulillah ~ selalunya menjadilah walaupun kekadang tu ada jugak yang tak puas hati .. so, kalau tak puas hati tu, next time aku mem baking lagi, aku ajdust lah yang mana patut .. dan selalunya jugak, aku mesti kurangkan kuantiti gula daripada resepi sebenar .. entah ~ dah terbiasaaa ..

Atau nak warna lain, boleh buat macam ni..

Credit

You Might Also Like

11 comments

  1. hahahah...main campak2 aje? mana gambarnya SN? nak juga KG tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah campak maskudnya tak ikut sukatan seperti yang disarankan...

      bertabahlah sebab nset rosak.. nak amek gambar pun malas.. T_T

      Delete
    2. hinting suruh beli henset baruuuuu lalala..

      Delete
  2. Sedap bila nak belanja #bloggerutara

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha allah.. ada rezeki...

      hujung bulan ni kaaa...

      Delete
  3. samala klu buat kek butter mesti jadikn dia marble.takut xde perasaan nk mkn hihi

    ReplyDelete
  4. Ada lagi ka? Pos mai sini sikit ^-^

    ReplyDelete
  5. ritu ada buat gak.. ritu tu maksudnya berbulan2 yang lalu ahaha..
    lepas bakaar terus potong.. pastu komplen x moist.. tapi esok tu
    dah sejuk da melepasi beberapa proses mengudaraan baru moist.. yaaabedabedu..

    ReplyDelete
  6. akak pon suka kumpul resepi yg sukat guna cawan.resepi byk tp buatnya br skali...hahahaha

    ReplyDelete
  7. zai kalu kukus boleh tak nanti nak try tq ats share tu

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored