Let you go.. ~~

2:07 PM

Assalamualaikum... holla ~ siapa puasa hari ni...?? gimme paii... same lah.. hari ni nak makan apa..? kalau nak makan, kenalah masak... jadi, hampa nak masak apa..? or maybe nak beli ja... nak pi kedai mana...? ate.. banyak nau soalan nye ye...

selamat berpuasa ye.. esok dah nak raya.. ketupat dah siap ke nganyam nye..? or mengumpat ja yang banyak.. hik2.. kat sini hujan since pagi tadi.. and now, alhamdulillah.. nampaknya sang suria dah tak malu nak menampilkan dirinya...

di pagi yang suram... dengan titisan2 hujan.. satu lagi kejutan budaya telah kuterima... "PATI" mati tedampar... T_T

cerita dia bermula begini...... family aku tidak membela sebarang jenis peliharaan.. namun, kami sering memberi makanan kepada kucing2 liar.. *erghh... awat ayat karangan nih..?* jadi, secara tak langsung, kucing2 ni akan datang rumah, tepat pada waktunya.. yakni time makan...

kalau nak diikutkan.. and seingat aku... kucing pertama yang kami buat macam tu, nama dia Garfield, atau nama manjanya Apield... omey angat.. Apield ni macam Garfield yang kartun tuh.. warna oren... gemokk..!! rasanya dia macam kucing bertuan, sebelum dia menjadi gelandangan... maybe tuan dia nak pindah or maybe tuan dia dah ada pet baru.. who knows.. tu yang dia jadi gelandangan tu..

kat rumah jugak ada 2 ekoq kucing liaq.. both are female.. sekoq tu abah bagi nama as merah, sebab dia warna merah.. and sekoq lagi, nama dia Maya or Aya.. why..? I also don't know..

sebab terlampau sayangkan Apield, kalau dengaq bunyi macam nak bergaduh ja, mesti aku keluaq rumah... sebab tak mau bagi dia bergaduh... tak mau bagi consequences dia akan tercedera.. and once, dia pernah cedera.. aku sapukan minyak gamat dekat dia.. memang dia tak suka.. tapi, aku bubuh jugak... penat bersilat dengan dia.. alhamdulillah ~~ fast recovery...

as time flies, same do as Apield.. dia hilang and tak dapat dikesan.. sedih dowh ~ but then datang sekoq lagi kucing jantan.. still anak at that time.. sebijik macam Apield.. we guess it as anak Apield... his mom..?? we don't know... name it as Apul.. tapi, dia ni jenis baka kecik sikit dari his late father... kacuk dengan kucing tempatan agaknya...



how I miss Apield so much~~

since dari situlah semakin berkembangnya kucing kat rumah kami... merah ni jenis garang "menatang" dia.. dia kan kucing liaq.. so, dia tak berapa mau kat orang.. at first, anakdia pun macam tu.. tapi, dah lama2 depa okeh.. mak dia ja yang tak mau okeh2... merah ni teruk jugak perangai dia.. anak dia kecik2 lagi dah tinggai.. tak mau bagi susu.. sebaik ada Aya untuk menumpang kasih....

Aya ni kalau jadi orang, jenis mak2 yang lembut ja perlakuan dia.. baik... tak marah.. sopan.. heee... Aya ni punya anak yang aku ingat, and yang dia bawak mai jumpa kami ada 3 ekoq... satu hitam legam, Pou... no 2, merah sikit warnanya, Crocky and yang last belang kelabu, Tabby... yang lain, tak tau dia pi bubuh kat rumah kebajikan mana.. sebab, tak pernah bawak balik...

merah punya anak pun ada 3 ekoq jugak.. 2 mati, tinggal lagi sekoq, Tompok... back to PATI's story... Pati ni tak tau kucing sapa.. teiba ja mai menepek time yang lain2 dok makan.. tu yang ibu panggil dia Pati.. masa memula dia mai, comot.. kuruih.. but, after a while.. dia dah bersih.. gemuk sikit....

you know what, Crocky pun dah hilang dekat sebulan... sekarang yang tinggal hanya Tompok and Tabby... and now, Pati pulak mati.. rumah rasa sunyi tanpa depa.. dulu depalah dok sambut kami kalau kami balik dari mana2.. tolong jagakan rumah.. but now.....

walaupun kami tak jaga depa.. tak bagi mandi.. bawak pi klinik and dsb.. tapi, sayangnya kami kat depa tu, macam kami buat segalanya kat depa.. depalah penghibur hati kami..

Apield, Apul, Crocky, Pou, Pati.... kami rindu hampa.... terima kasih sebab pernah menceriakan hidup kami se"family"...



and I guess.. we should let you go... ~~ but you will always remain deep in our heart...




You Might Also Like

2 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored