Myokymia

4:18 PM

name kemain punye sedap.. ace teka nama kampung dia apa..? aci tanya orang sebelah or whatsapp ja.. Mr Google and dictionary, tak bolehhh.. haha.. saiko tak ai..?

sebenaqnya Myokymia ialah pergerakan otot mata secara spontan atau erti kata lain, mata berdenyut... biasanya ia adalah keadaan sementara yang tak perlukan rawatan... boleh terjadi dari beberapa minit hingga ke beberapa jam dan dalam keadaan yang jarang berlaku bahkan boleh bertahan beberapa minggu atau bulan.. *macam aku.. dah nak dekat seminggu..* normally myokymia ni takkan kekal lama, so boleh consider as kes ringan... *fuhh...!! lega..*

 walaupun begitu, terdapat satu lagi jenis myokymia  penglihatan yang dikenali sebagai "oblique myokymia".. ini terjadi apabila, serangan ini akan berlaku secara berulang-ulang.. dan....  boleh menyebabkan penglihatan menjadi kabur... keadaan ini tidak memberi kesan kepada penglihatan , tetapi tidak progresif. Tanda-tanda keadaan ini mungkin boleh dikawal dengan bekerja dengan doktor mata..

 antara punca Myokymia adalah overdose kafein, terlau bimbang, penat, stress, overwork, expose terlalu lama dihadapan tv/monitor dan kurang tidoq.. namun, aku rasa aku tidak layak untuk dikategorikan seperti diatas.. sebab, aku bukan penggila kafein, bebanan kerja still under control, tidak terlalu expose dihadapan tv/monitor.. kerja aku banyak kat production.. tengok tv kat rumah pun jarang sebab ibu asyik nak tengok while aku pulak tak minat langsung dengan AF.. tidoq lebih ada.. kurang tak pulak.. huhu


 or maybe... orang tua2 kata nak kalau jadi macam ni, dapat duit lettew.. yang tu, aku suka.... hehe,, ini dari apa yang aku paham sebabnya aku tengah mengalaminya sekarang.. so, aku nak tahulah kenapa mata asyik berdenyut dan etc.. kalau nak info lanjut, boleh teruskan pembacaaan di Myokymia...


ada info sikit lagi....


as sharing is caring, that's why I'm sharing this with youuu....


but than, I'm still not a doctor and will not qualified too as I'd choose engineering as my destiny.. maybe one day I'll become a doctor.. but not for humans, plants or even animals.. I'm a machine's doctor.. bahahaha

You Might Also Like

2 comments

  1. oo baru ku tahu,...
    heheh nice sharing
    tu lah kalau bak kate org tua2 nak masuk rezeki ye dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. tu yg SS tu kekadang... padahal.. hahaha

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored