Kembali menemui Sang Pencipta

8:33 PM

Assalamualaikum.... tink...! pelik tak kalau weekdays kite online time malam...?? haaa.. sebabnya tadi kite balik awal.. awal tak awal sangatlah.. lebih kurang pukul 2 lebih.. this is because, I'm suffering with diarrhea....

Semalam ada kenduri dekat rumah tok ndak.. which is at Sungai Ara.. cousin ibu kahwin.. tapi, kite tak pergi sebab kita kena diarrhea jugak.. maybe from kenduri yang kite attend dengan adik.. kenduri rumah kawan dia... dia pun kena jugak... haish.. sedih! ibu cakap, nanti kenduri kite pun orang tak nak datang.. T_T bukan salah kite, cume perut kite rasa tak selesa...

Ibu ada bawak balik nasi kenduri jugak semalam.. makan nasi kenduri lagilah jawabnya an.. so, tak sure nasi kenduri yang rumah kawan adik or yang rumah tok ndak punya.. sebab, adik still the same.. dengarnya, ramai jugak family kami yang diziarahi diarrhea... hek2



Sebelum ibu balik yesterday, ibu singgah ziarah tok ngah dekat Teluk Kumbaq.. tok ngah baru discharge from hospital last week due to demam... so, he is just staying at home... and maybe after 2 weeks from his discharged date, he passed away.. Innalillah ~

Pagi tadi, actually cousin ibu, called me.. dengan muka mamai, nak pick up the called.. but, tak sempat.. dalam hati terdetik, mesti pasal tok ngah.. niat di hati memang nak call balik after mandi, solat bagai.. tapi, terlupa.. masa nak keluaq rumah, baru teringat and amek langkah selamat, informed ibu... ibu cakap, nanti ibu called...

* cerita itu tamat disini

Morning seems to be great.. but then, dia datang balik..!! mak aiii... macam orang tengah buat rumah dalam perut ni... sebab tak tahan, dalam pukul 11 lebih call abah.. asked where is his location.. haha.. sebab hari ni naik bus, tak dak transport lah nak balik awal.. abah cakap on the way nak pi rumah tok ngah..tok ngah "dah tak dak".. yes! my guess is right... tapi, instead of patah balik and amek aku, abah teruskan perjalanan.. so, dalam pukul 2 lebih jugak lah sampai dekat aku..

Dalam kereta ibu ada cerita pasal tok ngah... untuk orang selain dari orang utara, we used to call "tok" untuk "nenek" and "wan" for "atuk"... if datuk or nenek saudara, we usually called as "tok ngah", "tok lang" or etc.. tak kisah la yang laki or yang perempuan.. so, if nak differentiate kan antara laki dan perempuan, is the word itself.. "tok ngah laki" or "tok ngah perempuan"... by the way, kite ade opah and atuk jugak... itu untuk sebelah abah.. so, korang mesti boleh teka kan kalau panggilan macam tu datangnya dari nogori mana... ^_^

Cerita ibu... ibu jugak mendengarnya dari relative.. my relative tu ada terjumpa tok ngah on the way back to his home after "memborong" di kedai runcit.. arwah beli 2 kampit beras, 10kg dan 10 paket gula.. tapi, hari tu arwah jalan kaki ja.. normally arwah naik moto EX5 kesayangannya... then, ada conversation between them..

My relative (MR) .:. Nak balik macam mana ni..??
Arwah .:. tak pa.. aku pelan2 jalan kaki...
MR .:. macam mana nak jalan kaki dengan barang macam ni..?? awat banyak sangat..??
Arwah .:. aku dah nak pi jauh.. aku nak beli barang siap2 tinggai kat depa...

My relative tolong bawak balik barang and arwah insist nak jalan kaki balik... tak sangka arwah dah tahu yang dia bakal meninggalkan kita...

Sepupu ibu, Kak Ina, yakni anak arwah ada cakap dekat abah.. dulu masa mak die meninggal, sama macam hari ni.. hujan renyai2 jugak... hurmh.. entah.. part yang ni aku tak tahu menafsir... ilmu terlalu cetek untuk, meneka apatah lagi menafsir...

Apa pun, sama2lah kita tolong sedekahkan al-fatihah kepada arwah.. semoga arwah ditempatkan dikalangan hamba2Nya yang beriman dan beramal soleh.. dulu, kalau musim buah, arwah selalu suruh pi rumah.. ajak amek buah.. kadang2 tolong hantaqkan.. after this, dah tak dak lah.. aku bukan "kelapaq" buah tu.. aku cuma rindukan moment bersama arwah...

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored