Anemia

3:39 PM


Assalamualaikum.... last two weeks aku ada pergi buat check up dekat klinik panel.. this is the company policy if employee need to used an X-ray machine at the plant...

Sebab ai ni pekerja berhemah, so ai pun pi lah buat check up tersebut.. normal check up like blood test, urine, X-ray and pressure.. and then boleh balik.. if the results is good, then I can used the X-ray machine.. if not, means, cannot lah...


Just now, dapat satu call dari unknown number.. ingatkan nak suruh pergi interview.. hek2.. padahal dalam hati dah tau, lama dah tak apply kerja since kerja kat sini..

Muka blank sambil khusyuk buat kerja pickedup  the call.. it was from the panel clinic... no syak wasangka yang tak baik.. maybe just nak inform yang aku dah boleh guna X-ray machine tu.. then, the lady asked if I'm the correct person to talk with.. and I said yes.. but then, dia bagi berita tak best... aku ada anemia....!!!!

Apa tuh....???? pernah dengar tapi tak pernah amek port.. sambil phone di telinga, tangan sibuk meng Google... look what I've found..

"Anemia is a condition in which you don't have enough healthy red blood cells to carry adequate oxygen to your tissues. Having anemia may make you feel tired and weak.

There are many forms of anemia, each with its own cause. Loss of blood is the most common cause of anemia. Anemia can be temporary or long term, and it can range from mild to severe.


Treatments for anemia range from taking supplements to undergoing medical procedures. You may be able to prevent some types of anemia by eating a healthy, varied diet.
"

So, sekarang tak tau nak suka or what.. sebenaqnya aku memang hope yang result aku akan failed so that aku tak payah guna X-ray machine tu.. but then, aku tak sangka yang ianya menjadi kenyataan... aku memang tak sangka yang aku ada anemia sebab I'm a blood donator... patutlah second last and last time aku derma darah, aku ada rasa macam pening2... *ada kaitan kah..? hehe*

And patutlah aku macam ni.. *ada kaitan lagi tak..?* so, the lady asked me to see the doctor.. actually the doctor yang nak jumpa aku.. nak bagi ubat katanya.. tapi, doctor tu office hour ja.. jam..!!! nak kena keluaq time office nih yang malas tahap tak hingat nih..

Semoga semuanya akan kembali seperti sedia kala... Thumbs up jugak untuk diri sendiri sebab request yang pelik2..

You Might Also Like

12 comments

  1. Tu la kan...nak lari daripada x-ray, dapat benda lain pulak...

    ReplyDelete
  2. Moga bila dah dpt ubat, semua kembali normal. ;)

    ReplyDelete
  3. Ya Allah... saya takut kalau kena sakit pape. saya kena kaji sakit anemia ni. Saya doakan semoga awak cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  4. Acik .:. Tu lah.. gatal no mulut ni.. haish..

    IM .:. InsyaAllah.. terima kasih...

    MNH .:. Terima kasih di atas doa itu.. insyaAllah.. rsanya masih diperingkat awl sbb end of last month, baru derma darah.. tapi, doc tak da cakap papa pulak...

    ReplyDelete
  5. Anemia? Huhu. Kne rajin2 mkn ubt n cri vitamin yg sesuai. ;)
    Pencarian Sponsor Diperlukan

    ReplyDelete
  6. Mungkin tak berapa low Hb tu.
    Kurang zat besi @ iron je kot.
    Cubalah amek Obimin.

    ReplyDelete
  7. Jaga diri baik2, Firah. Kena cari diet yang sesuai tu.

    ReplyDelete
  8. Thank you Doc Shikin.. mmg tgu advice dri Doc..

    Kak Farrah.. tq kak.. i will.. *^▁^*

    ReplyDelete
  9. Haaa masin lg mulott tuu.. ayu penah kene jugak anemia mase prggy dulu.. baru2 ni ceckup pon trun lg.. darah kurang dlm badan...bykan mkn bayam ng hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. garam terlebih.. hak2.. kna tukar menu skrg ni.. heee

      Delete
  10. kalau derma darah boleh dapat anemia ke..risau pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lah Sis JM.. sebenarnya Firah pernah berbekam.. tanpa kerelaan.. hik2.. ade ea cm tu..? Kan syarat nk derma drah x blh ada transfusion drah.. at least 2 ahun.. but i obey that.. tu yg risaw tuh..

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored